Косвената загуба за селското ни стопанство от руското ембарго е 13 пъти по-голяма от пряката


Косвената загуба за селското ни стопанство от руското ембарго е 13 пъти по-голяма от пряката
Снимка: БГНЕС

4648

274 млн. лева е загубата на селското ни стопанство заради наложеното ембарго от страна на Русия за внос на селскостопански стоки в страната като отговор на санкциите на ЕС. Това обяви земеделският министър Десислава Танева по време на днешния парламентарен контрол.

Танева моментално уточни, че става въпрос за косвени, а не за преки загуби. Минусът се натрупал за периода август 2014 година - края на 2015 година, по думите на земеделски министър. Тя каза и, че преките загуби са в размер на 20 млн. лева. "На толкова се оценява прекия пазар, който са имали ембарговите към момента производства в България към руския пазар", заяви Танева.

От обяснението на Танева стана ясно, че огромната разлика между косвената и пряката загуба идва от спада в цените в Европейския съюз. Този спад идва заради ембаргото, става свръхизлишък и това влачи надолу цените. Трябва да се търси решение за руското ембарго за целия ЕС, уверена е тя.

Според информация на независимия депутат Велизар Енчев, редица държави, сред които Германия, Гърция, Кипър и Унгария, са направили постъпки пред Русия за извършване на проверки в предприятия, които имат интерес за износ към руския пазар, с цел подновяване на санитарните разрешителни. Депутатът препоръча страната ни да се присъедини към тази група и да бъде една от първите, които ще могат да възстановят износа след падането на продуктовото ембарго, което се очаква да стане в следващите 3-4 месеца.

Танева обаче беше категорична, на базата на запитвания до министерствата на земеделието, че посочените от Енчев държави не са подавали заявление за извършване на инспекции от страна на руските ветеринарни власти.

Земеделският министър обясни, че съвместна работна група ще работи за подобряване на сътрудничеството в областта. Решение за нейното създаване е било взето по време на заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо сътрудничество, провело се в София в края на януари. Сред темите, които ще разисква работната група са ветеринарният и фитосанитарният контрол на Русия, възможности за сътрудничество във винарския сектор и за производството на житни култури, плодове и зеленчуци.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички