Кредиторите опростиха малка част от дълга на Украйна


Кредиторите опростиха малка част от дълга на Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

2054

Международните кредитори на Украйна са се съгласили да отпишат малка част от задълженията на Киев. За това съобщи в четвъртък електронната версия на американския вестник The Wall Street Journal.

По данни на източниците в "затегналите се преговори между Украйна и нейните основни инвеститори, притежаващи дълговите й книжа, най-накрая ще настъпи затопляне".

"Според две лица, близки до преговорите, след като в продължение на много месеци ситуацията бе в известна степен без изход, група от кредитори на страната, пострадала от конфликта, даде да се разбере, че е готова на известно намаляване на украинската задлъжнялост, за ускоряване на процеса на реструктуриране на дълга", се казва в статията. "Украйна и кредиторите й в продължение на месеци не успяваха да стигнат до споразумение по дългови облигации за около 19 милиарда долара, чиято стойност спадна заради опасения, че страната няма да може да плати".

Според един от източниците на изданието "Украйна неотдавна е подала сигнал, че е готова да се съгласи на отписване на не толкова голяма част от дълга, на каквато разчиташе по-рано".

Както се отбелязва, по-рано Киев неведнъж предлагаше на частни кредитори да отпишат 40% от номиналната стойност на суверенните облигации. Преговорите с Украйна се водят от група от кредитеро, в чийто състав влизат инвестиционните фондове T. Rowe Price, TCW Group, BTG Pactual и Franklin Templeton.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички