Криптовалутата биткойн се превръща в новото сигурно убежище за активи


Криптовалутата биткойн се превръща в новото сигурно убежище за активи
Снимка: Getty Images/Guliver

3997

Виртуалната валута биткойн е на път да се превърне в ново убежище за активи заради нарастващата икономическа несигурност в света. В четвъртък, 5 януари, тя доближи най-високия си курс досега, предаде AFP.

Валутната единица счупи бариерата от 1100 долара на Bitcoin Price Index, едно средно ниво на големите борси, и ще продължи главозамайващо покачване, така че да постигне най-доброто си представяне през 2016г. Тя се е колебаела значително, откакто беше създадена през 2009 г. и загуби три четвърти от стойността си, когато се понижи от предишната си най-висока стойност според BPI 1165.89 долара през 2013 г.

Новината за голяма кражба на биткойни от хакери през август запратиха цената на електронната валута още по-надолу с повече от 20% Но анализаторите казват, че нестабилността й ще намалее, тъй като обемите растат, щатският долар укрепва, има затягане на валутния и капиталов контрол, както и поради възхода на цифровата икономика, които са основни фактори, стоящи зад нейната оценка. По-специално поради хаотичното оттегляне на банкноти с висока стойност в Индия и ограниченията за закупуване на чуждестранна валута в Китай, като юана влоши курса си спрямо долара, поддържат търсенето, казват анализатори.

Влошаването при увеличеното търсене затяга доставката на пресни биткойни. Валутата винаги е трябвало да бъде с ограничен обем, а повече от три четвърти от планираните 21 милиона биткойни вече са "минирани".

Кодираната цифрова валута е създадена от суперкомпютри и след това се търгува онлайн или пък валутните единици се обменят за стоки и услуги.

Вини Лингам, експерт по биткойни и изпълнителен директор на американската фирма за защита на дигиталната идентичност Civic, каза пред AFP, че намаляващите доставки на нови биткойни и плъзгането на редовните валути надолу по отношение на долара, както и засилването на лихвените проценти от Федералния резерв, водят до повишаване стойността на дигиталните пари.

"Появяват се по-малко биткойни и хората виждат в тях добра защита срещу девалвацията на валутата в техните страни, и вместо да купуват американския долар, хората купуват биткойни", каза той. Лингам подчерта въздействието на по-широка геополитическа несигурност, както и потенциална заплаха от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за развиващите се пазари. Той прогнозира, че биткойнът ще бъде на стойност около 3000 долара до края на 2017 г.

"Биткойнът реагира като сигурно убежище", каза той. "Родените в края на миналия век не вярват в златото, както направиха техните родители. Биткойн се превръща вдвижение към сигурност, ако живеете в чужди пазари и вашето правителство буди загриженост у вас."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички