МВФ може да прекрати финансовата помощ за Украйна


МВФ може да прекрати финансовата помощ за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

2077

Международният валутен фонд (МВФ) не може да продължава с финансовата подкрепа за Украйна без реформи от страна на властите в Киев. Това заяви ръководителката на МВФ Кристин Лагард, цитирана от AFP.

„Без да има видимо усилване на правителствените реформи и борбата с корупцията е трудно да видим как програмата на МВФ ще продължи и ще бъде успешна”, заяви Лагард.

МВФ е основният източник на крайно необходимото финансиране за Украйна, след настъпването на кризата в отношенията с Русия и свързания с това икономически колапс.

Програмата на фонда включва 17,5 милиарда долара спасителни средства за Киев, при условие властта да проведе икономически реформи и да се бори с корупцията.

Както и другаде, очакваните от МВФ реформи се отнасят до приватизация на държавни предприятия и свиване на публичните разходи.

„Притеснена съм от малкия прогрес на Украйна в подобряването на управлението и борбата с корупцията, както и в преодоляването на интересите на отделни хора в законодателството”, заяви Лагард.

„Украйна рискува да се върне на пътя на провалените икономически политики. Жизненоважно е лидерите да действат сега, за да върнат страната на пътя на реформите”, допълни тя.

Притесненията на Запада се увеличиха след оставката на украинския икономически министър Айварас Абромависиус. Роденият в Литва реформатор напусна правителството заради корупция във висшите етажи на властта, свързана с провалена приватизация на държавно предприятие.

Той е четвъртият министър, напуснал кабинета на премиера Арсений Яценюк, дошъл на власт след като страната прекъсна отношенията си с Русия и пое по европейски път през 2014 година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички