Масови данъчни проверки в автокъщите в София


Масови данъчни проверки в автокъщите в София
Снимка: Getty Images / Guliver

3197

Служители на НАП и икономическа полиция подхванаха автокъщите в София заради съмнения в укриване на ДДС. Масово автоджамбазите извършват продажбите на коли като сделка между физически лица и по този начин заобикалят плащането на данъка. Става въпрос за сериозни суми, които не влизат в хазната всяка година, а търговците по този начин успяват да спестят няколко милиона за себе си, съобщава "Стандарт". 

"Започнахме проверка на всички продавачи на автомобили на територията на Горубляне, защото именно тук са локализирани по-голямата част от автокъщите в София", каза Владислав Василев, началник сектор в отдел "Оперативни проверки" на НАП. Разпореждането за проверката е лично от финансовия министър Владислав Горанов, който иска да изкара сектора изцяло на светло. Данъчните тръгват и по други големи борси за стари коли в цялата страна. 

"Опитваме се да проверим всеки един търговец, тъй като в някои автокъщи има по няколко. Проверяваме автомобилите, съпоставяме ги с документите, които ни предоставят задължените лица. След това проверките продължават в дирекциите, привикваме ги да предоставят допълнително още документи. Към настоящия момент обаче не могат да се обявят никакви конкретни резултати, тъй като трябва подробно да се прегледат всички счетоводни документи на фирмите", обясни Василев. От автокъщите пък се оплакаха, че данъчни и полицаи са нахлули без всякакво предупреждение.

"Проверяват ни все едно сме най-големите престъпници", коментираха пред "Стандарт" продавачи на употребявани коли. "Чуваме от тях, че проверките се правят, защото имало много крадени коли тук, което не е вярно. Всички коли са законни. Има много вносители, които имат по много коли, но тук основно хората имат по 5-6 коли. Всеки от нас си плаща данъците", обясни търговец. Джамбазите се питаха защо се проверяват основно малките автокъщи, а не тези с много коли. "Това е обидно, да се проверява търговец с 4-5 коли, а не по-големите. Заградиха ни като някакви престъпници, крадци и измамници, всеки изход на пазара беше блокиран. Проверяваха дори личните коли. Дори питаха 60-годишен колега откъде има пари да си купи автомобил за 10 000 лева. Много от хората, които отскоро са тук, се стресираха", жалваха се те.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички