Москов: За някои специалисти има финансов геноцид, други тънат в охолство


Москов: За някои специалисти има финансов геноцид, други тънат в охолство
Снимка: БГНЕС

6360

Националната здравна карта е доказателство кои части на здравната система не са адекватни и кои са раздути от гледната точка на нуждите на населението, заяви здравният министър Петър Москов.

По думите на здравния министър първият извод от картата е недостиг на специалисти и услуги в доболничната помощ. Липсват лични лекари – 437 и педиатри – 405, по данните. Вторият извод е, че не парите следват пациента, а обратното. Третият извод е, че има абсолютно неефективно използване на ресурси.

Детски ендокринолози, детски хирурзи, вътрешни болести при децата, въобще специалисти по детски болести – това бяха големите липси на кадри, изброени от здравния министър. За едни специалности има финансов геноцид, а за други - финансово охолство. Не трябва финансирането да е свързано със "скъпотата" на клиничната пътека, каза Москов пред Нова телевизия. За педиатри клиничната пътека е 500 лева, а "другата е 5000 лева", обясни здравният министър, без да казва коя е другата пътека. Трябва да се промени начинът на финансиране на болниците и количеството - например повече за доболничната помощ, уточни Москов.

На въпрос дали липсата означава бягащи от България лекари или това е признак за лошо образование в сектора, здравният министър отговори, че трябва да има икономически механизъм за попълване на липсите. Това можело да стане с Националния рамков договор – повече пари за доболничната помощ. При представянето на картата Москов обяви, че трябват 40 млн. лева повече. За доходите на лекарите не мога да говоря, мога да говоря за програми на преразпределяне на ресурс, стана ясно от думите на Москов.

Политическата картина

Гласуването за кандидатурата на г-жа Меглена Кунева за образователен министър показа две неща. На първо място е сложността на формираната коалиция, заради идеологическите различия. Второто нещо е отсъствието на определени депутати – има тежко, драматично съревнование предвид приближаващите президентски избори. Опозицията се бореше да докаже кой там е по-автентичен. Така Петър Москов видя политическата картина след гласуването за Кунева.

На Реформаторския блок предстоят тежки решения. Сега не виждам разум там – връщането към разказа „аз съм по-морален и автентичен” е грозно за политическото бъдеще на България, макар да е заемане на правилни морални позиции. Разцепване на Реформаторския блок е мечтата на БСП. Има път назад, аз държа на това, каза Москов, като отрече да визира Радан Кънев.

В следващите месеци правителството навлиза в решителната фаза на необратимост на ключови реформи. Предстои административно законодателство, електронното правителство, Законът за лекарствата, промените в ТЕЛК-овете. Борбата сега е да не се случи „решителното превъртане на колелото в различни сектори”, убеден е здравният министър. Не деля управлението на Реформаторски блок и други – деля го на партиите, които са подписали коалиционно споразумение и програма за управление, посочи Москов.

Подобно на Бойко Борисов и Москов посочи, че през януари са постъпили 900 млн. лева повече, отколкото преди година по същото време. Ако Борисов е крадял от магистрали, Москов е крадял от ваксини, тези пари нямаше да ги има, каза здравният министър.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички