Неков: Нека България направи задълбочен анализ кои сектори ще спечелят от ТПТИ


Неков: Нека България направи задълбочен анализ кои сектори ще спечелят от ТПТИ
Снимка: Европейски парламент

8156

Нека българското правителство направи задълбочен анализ у нас кои сектори ще спечелят и кои ще загубят от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Може някои да спечелят, но накрая земеделският отрасъл да фалира. Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Момчил Неков пред Actualno.com.

"Трябва да знаем в каква насока да изготвим българската позиция по ТПТИ. Нека да видим дали ще се получи този устойчив растеж или ще спечелят само държави, които са с по-конкурентноспособни икономики", каза той. "Аз гледам ТПТИ през българската призма - реално какво става с българското земеделие при подписване на споразумението. По въпроса работя и с колеги, които са от държавите, влезли след 2004 г. и са приблизително на нашето ниво", заяви Момчил Неков.

В края на 2014 г. Европейският съвет даде мандат на комисар Сесилия Малмстрьом през 2015 г. тя да завърши преговорите. Тя самата обаче каза, че това не може да стане през тази година и вероятно преговорите ще завършат през 2016 г. Напълно споделям мнението ѝ. Споразумението първо трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на министрите, а след това да бъде ратифицирано от държавите членки, за да влезе в сила. Това е дълъг процес, при който много неща ще се променят. Рундовете са девет, като първите шест са напълно опознавателни, обясни българският евродепутат.

В средата на 2013 г. ЕС и САЩ започнаха преговори по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. До април 2015 г. бяха проведени девет кръга преговори.  Споразумението цели да се премахнат пречките през търговията в редица икономически сектори, за да се увеличи търговския обмен на стоки и услуги между ЕС и САЩ.

Повече за ТПТИ, възможното отпадане на визовия режим за българите в САЩ и позицията на Неков по плана "Юнкер" може да четете в Actualno.com.

Автор: Петя Бързилска


Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички