Наблюдава се спад на младежката безработица


Наблюдава се спад на младежката безработица
Снимка: БГНЕС

1614

Положителна тенденция е регистрирана по отношение на намаляване на младежката безработица. Коефициентът на безработица за младежите от 15 до 29 години е 17,7%, което е с 4,1 процента по-ниско спрямо 2013 година. Това сочи одобреният от кабинета Годишен доклад за младежта за 2014 година, предадоха от държавната пресслужба.

Документът представя информация за социално-икономическото положение на младежите и предприетите мерки за тяхното развитие от страна на държавните институции и местните власти. Информацията покрива деветте основни приоритетни области в Националната стратегия за младежта (2014-2020) и отчита изпълнението и напредъка съобразно 21 ключови индикатора, част от които са заетостта и безработицата при младите хора, напусналите образователната система, професионалното ориентиране и реализация, младите хора в малките населени места и селските райони и др.

Годишният доклад е разработен от специализираната администрация на Министерството на младежта и спорта на базата на събрана и анализирана информация, подадена от централните и местни органи на властта, данни от Националния статистически институт, Евростат, както и други национални и международни проучвания, реализирани в отчетния период. Специално за целите на доклада е реализирано национално представително социологическо проучване на тема „Установяване на ефекта от политиките за младежта върху младите хора в страната" от агенция „Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД", по поръчка на Министерството на младежта и спорта.

През отчетния период е нараснал броят на социалните услуги в общността, в това число и на тези, които осъществяват и дейности, насочени към подкрепа на младежи, а също така и размерът на отделените за целта финансови средства. В края на 2014г. общият брой на социалните услуги в общността е 841, с капацитет 18 933 места. В сравнение с 2013 година, броят на услугите се е увеличил с 60, а капацитетът с 1 090 места.

По отношение на здравословния начин на живот и практикуването на спорт са отчетени добри резултати- над една четвърт от българските младежи спортуват, като 52% от тях са във възрастовата група 15-19 години. В сравнение с учебната 2012/2013 г. броят на паралелките с изучаване на физическо възпитание и спорт се е увеличил с над 5%, както и броят на обхванатите проекти и програми за ученици с увреждания. Наличието на спортни съоръжения и обекти е позитивно оценено от младите хора в страната. 60% от младежите у нас смятат, че около дома им има достатъчно спортни обекти и съоръжения.

Негативни тенденции се отчитат във връзка с гражданската активност сред младите, както и незаинтересованост от политика. Около 2% от младите хора членуват в младежка или хуманитарна организация, или синдикат. Също толкова са част от политическа партия, а малко над 1% участват в „друга" неполитическа организация. Едва 28% от младите категорично заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Наблюдава се висок процент на декларирано недоверие в държавната и общинската администрация и антидемократични настроения сред българската младеж. Това дефинира необходимостта отговорните институции да предприемат структурирани и целенасочени действия за ефективното включване на младите хора в процеса на вземане на решения и повишаване на доверието им в институциите.

В настоящото издание на Годишния доклад за младежта описанието на младежкия статус и постигнатите резултати от изпълнението на отделните секторни политики е допълнено с нов раздел – „Политики за развитие и промяна", с което се цели да бъдат посочени конкретните действия за преодоляване на проблемите в сектора на младежта от страна на отговорните институции.

 

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички