Нисък оборот на БФБ с понижения на основните борсови индекси


Нисък оборот на БФБ с понижения на основните борсови индекси
Снимка: Thinkstock

1990

В последния ден от месеца на Българска фондова борса (БФБ) търговският оборот остава все така нисък и достигна едва 377 хил. лева. Четирите основни индекса на родния пазар застанаха на отрицателна територия с понижения в рамките на 0,8%.

На челно място в търговията благодарение на една по-голяма пакетна сделка застана емисията на „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, чиято пазарна оценка се понижава с 3,4% до 45,4 стотинки за една акция.

На позитивна територия приключи емисията на Юрий Гагарин АД, която поскъпва с 6,85%, както и книжата на „Спиди” АД и „Трейс груп холд” АД, които нарастват съответно с 2,32% и 3,43%.

В сегмента за компенсаторни инструменти търговия наблюдавахме само при боновете за земеделска земя, които леко нарастват и ще завършат седмицата на ниво от 60 стотинки за лев номинал.

Щатските индекси стартираха сесията с понижения притиснати от слабите финансови резултати на две от най-големите петролни компании, а европейските борси са на път да завършат деня със смесени резултати.

В началото на ваканционния месец август инвеститорите на Българска фондова борса изглеждат слабо заинтересувани от търговията с акции, което обаче свикнахме да наблюдаваме на родния пазар в последно време. Финансовите отчети на компаниите публикувани през юли също не успяха да раздвижат особено търговията и едва ли можем да очакваме това да се случи в следващите дни.

В края на тази седмица БФБ ще публикува статистика за депозитите и кредитите по количествени категории и икономически дейности за месец юни, както и дългосрочния лихвен процент за юли.

От Националния статистически институт можем да очакваме данни за наетите лица и средната работна заплата за второто тримесечие на годината, както и информация за започнатото строителство и издадените разрешителни за строеж също за периода април-юни.

През изминалия месец юли две събития доминираха международните фондови борси. Едното от тях бе гръцката дългова драма, която доведе до затварянето на банките в южната ни съседка и продължителни преговори по ново споразумение, достигането до което в крайна сметка даде доста силен позитивен тласък на европейските борси. В Китай обаче наблюдавахме масови разпродажби и съответно най-лошия месец на китайските акции от 6 години насам. Търговията там остава доста волатилна, въпреки предприетите мерки от местните регулатори за овладяване на спадовете.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички