Пеевски излиза от акционерната собственост на "Булгартабак"


Пеевски излиза от акционерната собственост на "Булгартабак"
Снимка: БГНЕС

5354

В писмо, разпространено до медиите, депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще продаде дела си в "Булгартабак".

Публикуваме пълния текст на писмото:

„През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на „Булгартабак“ чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията. Целта на подобни действия е името на „Булгартабак“ да бъде тенденциозно замесено в политически интриги от моите опоненти, което аз категорично не мога да допусна. Не мога да допусна също, негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чиито поминък зависи в голяма степен от дейността на „Булгартабак“.

Имайки предвид това, заявявам, че излизам от акционерната собственост на „Булгартабак“, като дружеството акционер, чийто мажоритарен собственик съм, продава дяловото си участие.

„Булгартабак“ е от съществено значение, както за националната икономика, така и за производителите на тютюн в страната, поради което компанията трябва да бъде защитена от всякакъв род посегателства и недобронамерени действия”, завършва Пеевски.

Депутатът е свързан с "Булгартабак" чрез дружеството "НСН инвестмънт", в което той притежава 90% от капитала му, а майка му Ирена Кръстева държи останалите 10%. "НСН инвестмънт" е собственик на 5% от капитала на производителя на цигари, които придоби чрез покупката на компанията "Комсо табако" на бизнесмена Петър Манджуков през август м.г. Финансови подробности за сделката не бяха огласени. Делът от 5% в "Булгартабак холдинг" се оценява на 24,3 млн. лв. по текущите цени на акциите на компанията.

Преди седмица стана ясно, че Турция е наложила забрана за влизане на нейна територия на депутата от ДПС и почетния лидер на партията Ахмед Доган. Новината първо бе съобщена от турския вестник "Стар", който квалифицира Пеевски като "император на нелегалните цигари" и близък до руски олигарси.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички