Петкова: Приватизацията на АЕЦ „Белене” е икономически най-изгодното решение


Петкова: Приватизацията на АЕЦ „Белене” е икономически най-изгодното решение
Снимка:

5168

Инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене“ има, но планът за приватизацията на дружеството е икономически най-издържан и изгоден за България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи БГНЕС.

Министърът на енергетиката потвърди, че има проявен инвеститорски интерес към ядрения реактор, но тепърва ще стане ясно какви ще са предложенията и за какъв точно интерес става дума. По нейно мнение обаче това не е финансово най-изгодното решение за страната ни.

Това е много важна тема, а вариантите са няколко – единият е НЕК да плати тези 550 млн. евро заедно с лихвите, които текат към настоящия момент, и да получи едно оборудване. Този вариант не е много изгоден за България, тъй като трябва да имаме яснота какво ще правим с това оборудване след това, обясни Петкова.

Вторият възможен вариант по думите ѝ е свързан с партньорите ни от „Атомстройекспорт”, а именно с тяхно съгласие да бъде продадено оборудването на трета страна. Този вариант е свързан със създаването на отделна компания, в която да бъдат обособени активите на едно бъдеще дружество. „Това са активите, свързани с АЕЦ „Белене”, площадката и всички останали разходи възлизащи на близо милиард и половина лева. След това този проект да бъде приватизиран чрез Агенцията за приватизация“, каза енергийният министър. Тя оцени този вариант като икономически най-издържан и изгоден.

„Във всеки един от другите варианти ще остане сума, която да е отнесена в загуба, а този вариант ще даде възможност да се получи прихода, свързан с 1 млрд. и 409 млн. лв. и дългът, който има НЕК към „Атомстройекспорт” да бъде погасен от инвеститор, който би закупил и би го реализирал като частен. Работим по отделните варианти. Искаме максимално бързо да се реши този въпрос, защото искаме да сме коректни към партньорите си към „Атомстройекспорт” и да изчистим отношенията си с тях”, заяви Петкова.

Всички разчитат на консенсус между страните, за да вземе най-доброто възможно решение за справяне със ситуацията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички