Петкова: Само хората трябва да могат да се разпореждат с парите от индивидуалните партиди


Петкова: Само хората трябва да могат да се разпореждат с парите от индивидуалните партиди
Снимка: БГНЕС

3841

Парите в индивидуалните партиди са частна собственост на хората и само те трябва да могат да се разпореждат с тях. Към това сме безкомпромисни. Това заяви председател на УС на ПОК "Доверие" АД Даниела Петкова на пресконференция, на която частните пенсионни фондове представиха становището си по предложените промени във втория стълб на пенсионната система.

По думите ѝ тези пари не трябва да се използват за други нужди на пенсионната система.

"Не бихме направили компромис с правата на осигурените лица, със свободата им те лично да избират между различни видове пенсии. Това, което искаме, е да се приложат международните практики, които съществуват от години в държави с развито пенсионно осигуряване", заяви Петкова.

Запитана дали наистина е проблем пенсии да са едновременно да са пожизнени и да се унаследяват, както твърди министърът на финансите Горанов, тя заяви, че е възможен такъв вариант. "В становището сме предложили 9 вида пенсии, от които има и пожизнени, и срочни, и с гарантиран период на унаследяване. Наследяването фигурира във всички предложения. Извън тези 9, предлагаме лицето да има възможност да получи до 50% от натрупаната сума в индивидуалната партида, когато придобие право на пенсия и до 5 г. по-рано", каза още Петкова.

Тя подчерта, че пенсионните дружества имат възможност да изплащат пенсиите и твърденията за обратното са лъжа.

Петкова обаче, подобно на Министерство на финансите, отказа да каже какви са средните размери на партидите. "Няма осигурено лице, което да не знае колко му е сумата в индивидуалната партида. Средните суми не значат нищо", заяви доста раздразнено тя.

По думите на Никола Абаджиев, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), от 2002 до 2015 г. на клиентите на пенсионните фондове са изплатени 800 млн. лева. Като се добавят парите, преведени към НОИ, сумата надхвърля 1 млрд. лева. 

"Едно от предложенията цели да се премахне рязката граница при правилата за унаследяване при смърт на пенсионера. Сега ако човекът почине един месец преди навършване на възрастта за пенсиониране, наследниците му получават всичко. Ако почине един месец след това, не получават нищо", коментира Георги Тодоров, изп. директор на ПОАД "ЦКБ – Сила" АД.

Експертите заявиха, че нямат диалог с Министерство на финансите, но се надяват да бъдат поканени на среща във ведомството.

Становището се състои от 102 страници и ще бъде публикувано на сайта на БАДДПО.

Припомняме, че преди време МФ предложи създаване на единен пул, който ще позволи и втората пенсия да бъде изплащана пожизнено, но остана отворен въпросът с правото на унаследяване на партидите при смърт на осигуреното лице.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички