Петролни гиганти се отказаха да се сливат


Петролни гиганти се отказаха да се сливат
Снимка: Getty Images / Guliver

2205

Американските компании Halliburton и Baker Hughes - най-големите в света на обслужването на петролния бизнес, се отказват от сливане на активите си за около 28 милиарда долара. Това се посочва в публикувано в неделя изявление от Halliburton, съобщава БГНЕС.

"Въпреки че и двете компании смятат, че планираното сливане е полезно за притежателите на акции, клиенти и други заинтересовани страни, трудностите, произтичащи от необходимостта да се получи одобрение от регулаторните органи, както и цялостната ситуация в индустрията сериозно намалява икономическите ползи от сделката”, се казва в съобщение на директора на Halliburton Дейвид Лезар. „В тази връзка беше решено, че най-добрият вариант е да се прекрати договарянето”.

Halliburton ще трябва да изплати на Baker Hughes 3,5 милиарда долара неустойка към 4 май.

През ноември 2014 година двете компании се договориха за обединение на активи и акции. Планираше се, че Halliburton ще придобие акции на Baker Hughes за 34,6 милиарда долара, а сега експертите оценяват сделката на около 28 милиарда. Според първоначалните условия на договора, акционерите на Baker Hughes трябваше да получат 36% от гласовете на обединената компания.

На 6 април американското правосъдно министерство поиска от съда да блокира сливането на компаниите заради намаляване на конкуренцията на пазара. Това би довело до нарушаване на интересите на потребителите в САЩ. Според The Wall Street Journal именно позицията на министерството е станала причина за отказа от сделката.

Halliburton у втората по големина компания за услуги в областта на петролната и газова промишленост. Baker Hughes е трета. И двете са базирани в Хюстън, щата Тексас.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички