Поскъпването на цигарите започва да се усеща


Поскъпването на цигарите започва да се усеща
Снимка: iStock/Guliver

5178

Ръстът на цените на вносните цигари ще започне да се усеща по-осезаемо. Това става ясно от месечния икономически обзор на финансовото министерство.

Проверка в регистъра на цените на цигарите показа, че към края на април и началото на май няколко чужди марки са регистрирали нови по-високи цени. Поскъпването е с между 10 и 20 стотинки. Между регистрацията и реалното излизане на пазара на цигари с новите цени може да мине повече от месец, съобщава БНР.

От финансовото министерство подчертават, че по-големият пазарен дял на цигарите се държи от вносни марки. В оценката си за ефекта на тютюневите изделия върху инфлацията, експертите подчертават, че българските цигари са започнали по-рано да поскъпват, докато при вносните марки ефектът от новите по-високи акцизни ставки трябва да се усети най-рано през април. Най-късните данни, използвани за анализа, са към средата на април. 

От началото на годината влязоха в сила нови по-високи акцизни ставки, но докато има цигари със стари бандероли на пазара, те могат да се купят от потребителите. Към края на миналата година единствено една компания беше регистрирала нови цени, но и нейните марки цигари се намираха дълго време след това в търговската мрежа със старите бандероли.

Анализът на финансовото министерство за потребителските цени отчита много повече фактори, които водят до продължаване на дефлационния процес. Основният е цените на горивата, въпреки че през март на международите пазари имаше известно стабилизиране на цената на петрола.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички