Проект "Посейдон": Руски газ идва до Балканите по подводен газопровод


Проект "Посейдон": Руски газ идва до Балканите по подводен газопровод
Снимка:

5727

Алтернативен енергиен проект на Русия заменя замразените "Южен поток" и "Турски поток". Става дума за подводен газопровод, чрез който ще се транспортира газ по дъното на Черно море. Планира се да има четири тръби, като една от тях може да достига до България. Това става ясно от материал на сайта на руския в. "Ведомости".

Вчера в Рим бе подписан Меморандум за взаимно разбирателство по отношение на доставките на природен газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия. Съобщението за това  бе съвместно и бе направено от руската компания "Газпром", италианската "Едисон" и гръцката ДЕПА.

Меморандумът е подписан след среща на шефа на "Газпром" Алексей Милер с италианския министър на икономическото развитие Федерико Гуиди. Трите компании смятат да използват в максимален обем резултатите от работите, извършени от "Едисон" и ДЕПА в рамките на проекта "Посейдон".

Това е третият опит на "Газпром" да прокара тръба по дъното на Черно море, отбелязва "Ведомости". До 1 декември 2014 г. бе планиран проектът "Южен поток" и прокарването на тръби до България.

Руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта при визитата си в Турция и обвини за провала България и Еврокомисията. Той заяви, че проектът вече ще се наричаа "Турски поток" и тръбите ще минават през югоизточната ни съседка.

През февруари 2015 г. компанията "Саут стрийм", притежавана наполовина от "Газпром", купи 600 000 тона тръби на стойност 1 милиард евро. Повече от година тези тръби лежат близо до българско пристанище, твърди "Ведомости". Те ще бъдат напълно достатъчни за полагането на първата тръба от "Посейдон" и дори за част от втората.

Може би ще бъдат построени две тръби. Едната ще бъде към Турция , а другата към България. По всяка от тях ще бъдат подавани по 16 милиарда кубика газ годишно, твърди още изданието.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички