Работодателите разкриха на какви реформи в енергетиката е готова държавата


Работодателите разкриха на какви реформи в енергетиката е готова държавата
Снимка:

6165

Какъв е курсът на държавата по отношение на енергийния сектор – това стана ясно, след като от БСК официално разпространиха информация за т.нар. Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката.

Като цел номер едно е посочено изготвянето на подробен анализ на методологията за ценообразуване на тока, изготвяна от КЕВР. В анализа работодателите искат да е ясно средното ниво на лихвите по банковите кредити, пазарното определяне на цената на въглищата във функция от калорийната им стойност и т.н.

Може би донякъде очаквано, работодателските организации са поискали моментално одържавяване на американските централи – AES “Марица Изток 1“ и „КонтурГлобал Изток 3“, с идеята след това централите да бъдат продадени на друг инвеститор, който да има достъп и/или да си построи далекопровод за износ на ток. Припомняме, че инсталациите в двете „Марици“ са изградени на базата на дългосрочен договор – за КонтурГлобал до 2024-та година, а за AES до 2026-та, като след това пак стават държавна собственост. Отделно работодателите искат да се поддържа „активен диалог“ с ЕК за възможностите за предоговаряне на контрактите с американските централи.

До 15 октомври трябва да е готов доклад, който ще представи пълен анализ на изграждането и дейността на ВЕИ в България.

Интересен факт е, че държавата е убедила работодателите, че фалит на НЕК е лоша опция. Държавата обаче проучвала как може част от активите на „Цанков камък“ да станат част от портфолиото на „съответните държавни институции“, както и дали има инвеститори, готови да превърнат в активи пасивите на НЕК по проваления проект „Белене“. Работодателите са били и уверени, че с готвени промени в законодателството ще бъде осигурена публичност на информацията за дейността на търговските дружества в системата на енергетиката.

Позитивно бе възприето предложението на работодателите за възлагане чрез публичен международен конкурс за управление на всички държавни дружества, с условие за достигане в рамките на две години от възлагане на управлението на определени международно признати показатели (benchmarks) в оптимизация на производствени процеси, управление на продажбите, ефективност на разходите, в т.ч. човешки ресурси, инвестициите, съобщават от БСК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички