Разсаждането на тютюна в Североизточна България трябва да приключи до 15 юни


Разсаждането на тютюна в Североизточна България трябва да приключи до 15 юни
Снимка: Pixabay

3864

Кампанията по разсаждането на тютюна в Североизточна България се очаква да приключи до към 15 юни. Това съобщи Фикрет Бекир, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010, пред "Фокус".

Той посочи, че около 7-80% от отглеждащите сорта „Каба кулак” имат сключени договори с фирми-купувачи, докато за сорта „Бърлей” това са едва около 50%. Сред причините за пасивността на фирмите са клаузите в Закова за тютюна и тютюневите изделия.

„Ако фирмите сключат договори и не изпълнят клаузите, попадат под ударите на закона, затова са предпазливи, от друга страна сега има производители, които засяха тютюн надявайки се, че ще сключат договори, но не могат и ако не го направят подлежат на глоби”, каза Бекир.

Той изрази съмнение, че ще има резултат от удължаването с още на месец – до 5 юли, на срока за сключване на договори. „На последния Консултативен съвет при министъра на земеделието се взе решение този срок да се удължи”, припомни Бекир.

По време на Консултативния съвет е направено и разпределението по сортови групи на преходните национални помощи за тютюн, кампания 2015. Има намаление с 13% на ставките, спрямо миналата година. За килограм от сорта „Каба кулак” ще бъдат дадени 1,39 лв. срещу 1,58 лв. през миналата година, за „Бърлей” - 1,05 лв. срещу 1,15 лв. Очаква се в първата седмица на юни тютюнопроизводителите да започнат да получават тези средства.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички