Рокади в енергетиката, Петьо Иванов сменя Коен


Рокади в енергетиката, Петьо Иванов сменя Коен
Снимка:

6142

Сериозни промени по високите етажи на българската енергетика - изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен е освободен от поста си, а на негово място в борда на холдинга влиза шефът на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Рокадите са направени по решение не министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от ръководеното от нея ведомство.

"На събрание на Съвета на директорите на енергийния холдинг за изпълнителен директор ще бъде предложен Петьо Иванов, а за изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД - Николай Павлов. Петьо Иванов е работил като ръководител финансов контролинг и главен счетоводител в Националната електрическа компания, а Николай Павлов е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Промените целят оптимизация на работата на Българския енергиен холдинг и влизат в сила след вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията", гласи официалното съобщение.

Промените вероятно са мотивирани от скандала с газовите доставки за абонатите на "Овергаз", който се разрази около Нова година. Тогава "Газпром" заплаши да спре доставките си за частната компания заради забавени задължения. Жаклен Коен пък обвини фирмата на Сашо Дончев, че иска да остави на студено 200 хил. българи. Първоначалната реакция на премиера Бойко Борисов срещу частното дружество бе доста остра, но по-късно той заяви, че е бил подведен с информацията.

"Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни. Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз“ е длъжен. Не, "Булгаргаз" не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз“ не е такъв клиент. „Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ. Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже „държавата ме мачка“, заяви Коен след разразяването на скандала. Той обаче не коментира в дълбочина дали има държавна намеса срещу "Овергаз", като изказа аргумент, че това е вътрешна работа между акционерите на компанията на Сашо Дончев.

В пространството се носеха слухове, че Коен не е в добри отношения и с енергийния министър Теменужка Петкова.

Преди да поеме БЕХ през 2014 г., Коен бе член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички