SOFIX падна до 494.87 пункта на фона на слаба търговия на БФБ


SOFIX падна до 494.87 пункта на фона на слаба търговия на БФБ
Снимка: Thinkstock

2303

В петъчната сесия на Българска фондова борса (БФБ) не наблюдавахме особен подем на борсовата активност. Дневният търговски обем на регулирания пазар достигна едва 217 хил. лева. Понижения от близо един процент записаха три от основните борсови измерители, като SOFIX се падна до ниво от 494.87 пункта.

Водещите позиции днес са почти изцяло оцветени в червено, като спадове от около 1-2% отчитат емисиите на „Свилоза” АД, „Софарма Трейдинг” АД, „Централна кооперативна банка” АД и „Софарма имоти” АДСИЦ.

С по-сериозни спадове от съответно 5.24% и 3.36% приключват „Биовет” АД и привилегированите книжа на „Химимпорт” АД.

В сегмента за компенсаторни инструменти се търгуваха само боновете за земеделска земя, които запазиха цената си от 64 стотинки за лев номинал.

Европейските акции са на път да завършат деня с леки ръстове, а зад океана търговията на Уолстрийт също стартира с повишения благодарение на силните финансови резултати на някои от гигантите в технологичния сектор.

Търговията на БФБ остава все така ниско ликвидна, а дори и тримесечните финансови отчети на компаниите не предизвикват особени вълнения. С изключение на малко по-активния интерес към боновете за земеделска земя в последно време, обемите на търговия остават на ниски нива, като в идните дни само изненадващи новини могат да доведат до по-интересни събития на пазара. Развитието на ситуацията с гръцкия дълг също може да окаже влияние на родната борса, имайки в предвид близостта на двете икономики.

Извън България като цяло представянето на световните капиталови пазари остава доста силно след като през миналата седмица технологичният индекс NASDAQ достигна исторически връх след срива си от 2000 година, а японският и китайският пазар записаха нови многогодишни върхове. Доста инвеститори, обаче, стават все по-предпазливи спрямо американския пазар, докато в Европа фокуса на инвеститорите остава около сагата с гръцкия дълг. В сряда ще бъде обявено решението на Федералния резерв на САЩ относно основния лихвен процент в най-голямата икономика в света, като очакванията са, че на този етап няма да има промяна на рекордно ниските лихви. Момента на предстоящото увеличаване на тези лихви, обаче, остава обект на спекулации, предвид на последните не толкова силни макроикономически данни от американската икономика.

Тази седмица Българска народна банка ще публикува данни за брутния външен дълг на страната за месец февруари, както и паричната и лихвената статистика за март.

Националният статистически институт ще ни предостави последните данни за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността, производството и доставките на енергийни продукти и пътуванията на българи в чужбина и посещения на чужденци в България.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички