Синдиците на КТБ са оспорили прихващания към банката за 303,8 млн. лв.


Синдиците на КТБ са оспорили прихващания към банката за 303,8 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

3983

Към 31 декември 2015 г. синдиците на изпадната в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) са оспорили 280 изявления за прихващания, които са в размер на 260,9 млн. лв. Това се казва в отговор на въпрос от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов към министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с броя, общата сума и критериите за оспорване на извършените прихващания с активи на фалиралата кредитна институция. От финансовото ведомство обясняват, че са изпратили запитване към Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

За периода след 31 декември 2015 г. до 15 януари 2016 г. са оспорени 7 прихващания с материален интерес за близо 43 хил. лв. „Общо към настоящия момент (има се предвид 15 януари 2015 г., бел. ред). са оспорени 287 броя изявления за прихващания в размер на 303 830 хил лв.“, заявават синдиците на КТБ.

От отговора става също така ясно, че са предприети действия по обезпечаване на вземания, т.е. Раздадените кредит от КТБ и задълженията по тях, които се изразяват „най-вече в придудителни действия“ по събиране на вземания от отмяна на сделки, извършени от длъжници на банката.

 

От представената от синдиците справка за предприетите срещу длъжниците на банката действията са представени предпдприетите производства, чиято обща сума излиза по-голяма от масата на несъстоятелността на КТБ в размер 7,302 млрд. лв, отчетена преди фалита на банката. В различните категории обаче се получава припокриване, защото синдиците използват "всички позволени от закона способи за събиране и обезпечаване на вземания", поради което в някои от случаите едно и също вземане е било предмет на запорно производство и издаден лист, а в същото време се събира в рамките на универсално принудително изпълнение и/или по реда на Закона за особените залози, се обяснява в писмото.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички