Скоро може да карате кола, която да разпознава настроенията и чувствата ви


Скоро може да карате кола, която да разпознава настроенията и чувствата ви
Снимка: Getty Images

2313

Японската телекомуникационна компания Softbank и автомобилният лидер Honda обединяват усилия около революционна идея за създаване на автомобил, който не само ще може да говори, но и да разпознава емоциите и настроенията на шофьора си.

Представете си, че карате късно през нощта, сам сте и няма с кого да разговаряте, за да се ободрите. В този момент колата ви регистрира вашето настроение посредством специални сензори и камери и започва да ви говори, за да се почувствате по-добре. Това е картината на бъдещето според създателя на SoftBank Масайойши Сон, който разкри детайли за идеята по време на специално организирано по повода събитие в Токио, пише The Verge.

Ексцентричният японски милионер, чиято компания съвсем скоро придоби британският софтуерен производител ARM, сподели прогнозите си бъдещето на автомобилния бизнес и как един ден колите ще се превърнат в суперкомпютри и роботи, които ще могат да комуникират с хората и да реагират на техните емоции.

Honda и SoftBank ще се фокусират върху разработването на сензори и камери, които да анализират човешката реч и на базата на тези данни, автомобилният компютър да инициира разговор с шофьора или да му предлага помощ в конкретна ситуация. Колата на бъдещето, каквато я виждат лидерите на двете компании, ще бъде способна да води разговор, да предоставя гласови упътвания по време на паркиране, както и да симулира компания по време на дълъг път.

Не е ясно доколко на сериозно трябва да взимаме тези прогнози за супер кола, но е факт, че SoftBank и Honda не са първите, които правят стъпки в насока за развиване на иновативни технологии в автомобилната индустрия. През 2013 година Toyota създават FV2 – концептуален автомобил, който разпознава гласа и мимиките на лицето. Bentley, от друга страна, пускат подобно приложение, което може да различава емоциите на собственика по лицевото му изражение. Върха в досегашните опити за създаване на кола, която да чете мислите, държи Nissan, чиято последна реклама на модела Leaf показва как шофьорът носи специална каска, която чете директно мозъчните му вълни и на база на емоциите му проектира цветни анимирани мехури около него.

Дори и да ви е трудно да си представите, че в бъдеще колата ви ще ви дава разумни съвети и ще ви осигурява подкрепа при проблем, може би тези времена не са толкова далеч, колкото си мислим. Прогнозите започват да звучат все по-реалистично, имайки предвид все усилените проучвания в областта на роботиката и изкуствения интелект, както и появата на Интернет на нещата.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички