Следващият финансов министър на Гърция най-вероятно ще бъде Цакалотос


Следващият финансов министър на Гърция най-вероятно ще бъде Цакалотос
Снимка: Getty Images

1924

Гръцкият координатор в преговорите за спасителна помощ с международните кредитори и заместник-министър на външните работи Евклидис Цакалотос е основният кандидат на правителството за поста на финансов министър, след като Янис Варуфакис подаде оставка.

Това казаха дипломатически източници пред Reuters.

Наследникът на Варуфакис трябва да бъде избран след среща с политическите лидери в Гърция, която трябва да бъде до края на деня.

През април правителството в Атина съобщи, че ще бъде формиран "политически екип за преговори", под ръководството на заместник-министъра на външните работи Евклид Цакалотос. Мнозина приеха това като директно оттегляне на Варуфакис от хода на преговорите. Той обаче увери, че все още отговаря за гръцкия екип, който води преговорите с международните кредитори, независимо от скорошните съобщения за неговото отстраняване.

"Да, аз задавам тона. Все още съм отговорен за преговорите с еврогрупата", каза Варуфакис в интервю за германското издание Die Zeit. "Аз съм подкрепен от различни правителствени членове, в това число и моят добър приятел Евклид Цакалотос. Фактът, че някои медии представят нещата така, сякаш той ме е заменил, само доказва колко ниско са потънали журналистическите стандарти", каза още той.

Представянето като "координатор на политическия екип за преговорите" на Цакалотос, може би по-твърд идеологически от Варуфакис, но по-неутрален в своите позиции, помогна на Гърция за определен период от време. След смяната на екипите за кратко се заговори за положителни оценки на Еврогрупата към Атина, но само за кратко.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички