Сметната палата: Професионалното образование не отразява нуждите на пазара на труда


Сметната палата: Професионалното образование не отразява нуждите на пазара на труда
Снимка: БГНЕС

2726

Сериозни проблеми в сферата на професионалното образование посочва Сметната палата в одит, обхващащ периода януари 2012 - декември 2014 г.

Оценките в одита повтарят отдавна идентифицирани проблеми, за които работодателските организации периодично алармират.

Професионалното образование се извършва в 367 държавни и 157 общински професионални гимназии и училища с професионални паралелки във всички административни области. Бавно се увеличава броят на общинските училища и намалява броят на държавните училища с професионални паралелки, което забавя реализирането на мерките за поетапно предоставяне на правомощия на местните власти, се казва в одита на Сметната палата.

Един от основните изводи е, че годишният държавен план-прием в държавните и общинските училища се извършва без наличие на конкретни данни за потребностите на пазара на труда от квалифицирани работници по определени професии и специалности на национално и местно равнище.

Утвърденият държавен план-прием отразява основно личните предпочитания на учениците към определена професия и специалност в конкретна професионална гимназия или училище с паралелка за придобиване на професионална квалификация.

Общият брой на отпадналите от системата на професионалното образование ученици е 18 364 за одитирания период. Данните показват постоянна тенденция на увеличаване на техния брой.

За трите учебни години общо учениците в професионалните училища и професионалните гимназии в ХІІ клас са 86 980, от които с диплома за средно образование са 77 006, а със свидетелство за професионална квалификация – 62 032. Одитът отчита явна тенденция в професионалното образование за намаляване на броя, както на получилите диплома за средно образование, така и на явилите се на държавен изпит за придобиване на степен за професионална квалификация и на получилите свидетелство за професионална квалификация.

Генерален извод в одита на Сметната палата е, че през одитирания период “дейностите на Министерството на образованието и науката не са в достатъчна степен ефективни за осигуряване на условия за провеждане на качествено и ефективно училищно професионално образование за потребностите на пазара на труда“.

Одитът отчита и забавяне на реформите в професионалното образование, поради което не са изпълнени ангажименти като обвързване на финансирането на бившите техникуми с качеството на образованието и те продължават да получават субсидии според броя на учениците.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички