Спешните центрове в София град и София област ще бъдат обединени


Спешните центрове в София град и София област ще бъдат обединени
Снимка: БГНЕС

2693

Медицинските центрове за Спешна помощ в София град и София област ще бъдат обединени в обща структура. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на брифинг днес.

По думите му това ще осигури с 30% повече екипи, които да обслужват живеещите в София област. Ръководител на новото звено ще бъде доктор Георги Гелев, който в момента ръководи спешния център в София град.

Дейността, имуществото, архивът, правата и задълженията на Центъра за спешна медицинска помощ - Софийска област ще преминат към Центъра за спешна медицинска помощ - София, гласи още постановлението, което трябва да бъде прието на заседание на Министерски съвет.

"Центровете на спешната помощ, 28 на брой, са философски на териториален принцип и могат да обслужват само територията на административния район, към който се числят. Единствено за София заради характеристиките и спазването на формалното право има разлика и има един център за София и един за София-област, като и двата се намират на територията на града", обясни Москов, цитиран от БГНЕС.

"За гражданите на територията на София-област минималното като положителен ефект ще бъде пет нови реанимационни екипа. За работещите в Спешна помощ в София-област това ще бъде допълнително облекчаване на дейността им", категоричен бе той и обясни, че работещите в районния координационен център на София-област в Младост ще бъдат качени върху линейки. Там работят шест лекари и 12 медицински страни, което прави петте нови екипа, обясни здравният министър. Базирането, логистиката, подредбата на всички тези екипи както са във филиалите се запазва, каза той.

Решението има и чисто финансови параметри, които ще доведат до по-доброто състояние ЦСМП София-област във връзка с общи поръчки за медикаменти, консумативи, оборудване и т.н. "Имам доста резерви към начина, по който се е случвала поддръжката и оборудването на автопарка", призна Москов като обясни, че доста пари са харчени за ремонт на автомобилите на Спешна помощ.

София-област до този момент от 13 филиала има 19 екипа на хартия, а реално функциониращи във всеки един момент са между 16 и 17. "С увеличението, което ще се извърши след сливането, ще има 30% увеличение на работещите във всеки един момент линейки, които обслужват гражданите в София-област. "Не вадим линейки от София-град, а на база на ликвидирането на районния координационен център на София-област, медицинските лица там, качени върху линейки, формират минимум пет нови екипа", подчерта още веднъж той. Филиалите на София-област обаче се запазват, подчерта той.

На въпрос дали кол-центърът в София-град ще успее да обслужва и хората от София-област Москов категорично заяви, че няма да има никакъв проблем. "Структурата на всички останали центрове е такава - във Велико Търново, в Перник, там има един център за града и за прилежащата област. Пренасяме този модел тук", обясни министърът. Проблемът сега не е свързан с възможността за приемане на сигнала, а с възможността на реакция на самия екип, подчерта той. Относно самите автомобили, в които да се качат екипите, Москов подчерта, че те могат да бъдат извадени от гаража и на двата центъра.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички