Свободното движение на неидентифицирани животни е сред причините за бруцелозата


Свободното движение на неидентифицирани животни е сред причините за бруцелозата
Снимка: БГНЕС

2670

Една от причините за разпространението на бруцелоза е свободното движение на неидентифицирани животни. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ по време на брифинг във връзка с епизоотичната обстановка, предаде „Фокус”.

„Започна държавната имунопрофилактична програма и се взима кръв за изследване на бруцелоза. В село Кочани има доказана бруцелоза и имаме съмнения на други места, но трябва да се потвърдят. Имаме нужда от потвърждение на Референтната лаборатория. Там, където имаме съмнения, отново взимаме кръв“, каза той.

По думите му животните, които са показали доказана бруцелоза, се евтаназират и след 40 дни фермите биват отново изследвани. „Според нас една от причините за бруцелоза е движението на неидентифицирани животни. Затова идентификацията на животните е толкова важна. Тя е важна за самите фермери, за да ги постави в сигурна страна, а не да се превръщат в риск на съседите си. Освен за здравето на хората е и за бизнеса им", посочи той.

„Не си позволяваме при съмнителни резултати да пристъпваме към евтаназия. Вземаме ограничителни мерки“, посочи д-р Дамян Илиев. По думите му, коварното на заболяването е , че няма клиника и фермерите си мислят, че на животните им няма нищо. „Много хора, които живеят във фермите не винаги навреме се усещат да отидат на лекар. Регистрираните болни от бруцелоза хора са около 38“, добави той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички