Танева се похвали: Брюксел одобри Програмата за развитие на селските райони


Танева се похвали: Брюксел одобри Програмата за развитие на селските райони
Снимка: БГНЕС

3976

Имаме одобрение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде БГНЕС.

Общият бюджет на програмата е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства. "Когато влязохме в политически мандат през месец ноември, програмата беше предпоследната, като обем забележки - 426 в хода на тези пет месеца. Направихме много интензивна комуникация със службата и получихме одобрението", каза Танева.

Тя посочи, че в този програмен период съгласно одобрената вече Програма за развитие на селските райони, в подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени 1,111 млрд. евро - за инвестиции в околна среда. Танева обясни, че 919 млн. евро отиват за биопроизводство, а 750 млн. евро ще бъдат за развитие на публичната инфраструктура по подхода "Лидер".

"Междувременно на риск на държавата на 14 април отворихме програмата с мярка 4,1, чиито прием все още продължава за инвестиции в земеделските стопанства. Този прием приключва на 8 юни. Интересът е изключително голям. Вече заявената подкрепа е значително над бюджета, с който се отвори мярката, което означава, че ще има класиране на проектите и ще има бенефициенти, чиито заявления няма да има как да се одобрят", посочи земеделският министър.

Танева коментира, че до края на годината се планира да се отвори още и мярка 4,2, която е за преработвателите на земеделска и селскостопанска продукция и втори прием на мярка 4,1 в късната есен, когато следва да е възможно инвестирането в хидромелиоративна инфраструктура. Министърът на земеделието каза още, че тече процедура за приемане на наредба за мярката "Млад фермер", която вече няма да се отвори с риск за държавата с оглед на одобрената ОП "Развитие на селските райони".

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички