Технологиите стремглаво навлизат във финансовия сектор


Технологиите стремглаво навлизат във финансовия сектор
Снимка: iStock/Guliver

3175

Кой да предполага, че ИТ секторът ще се окаже най-големият конкурент на банките?

През последните 10 години ИТ специалистите преминават от ниво обслужващ персонал към управляващи позиции във водещи индустрии. Една от сферите, към която се насочват все повече, и където много осезаемо се усеща навлизането на иновациите, е финансовият сектор. Това каза днес на събитие за представяне на нова услуга за международни транзакции Филип Мутафис, партньор в EVN International.

Двата сектора, технологичният и финансовият, започват да съчетават дейността си. Появяват се все повече технологични компании, които предоставят финансови услуги при много конкурентни условия и цени в сравнение с тези на банковите институции. Причините за това се крият в разминаването, което се появява между банките и техните клиенти. Невъзможността на банковите институции да се синхронизират с иновациите в света на технологиите подкопава доверието в тях. Именно тук се намесват т.н. FinTech компании. Това са иновативни бизнеси, които изместват всички процеси, свързана с управление на финансите, във виртуалното пространство. Според Мурафис не е далеч времето, когато банкоматите и гишетата за извършване на плащания ще са далечен спомен.

В световен мащаб наблюдаваме множество примери за подобни онлайн услуги, които допреди няколко години не сме си представяли, че ще бъдат толкова масово използвани и практични за потребителите. Става дума за появата на апликации за мобилни плащания (Apple Pay, Google Pay), както и приложения като т.нар. дигитален портфейл, който помага да управлявате семейния бюджет, приложения за бърз и лесен трансфер на пари и Square - устройството, което превръща мобилния ви телефон в ПОС терминал. Голяма част от изброените със сигурност са звучали като научна фантастика преди 10 години.

Целта на всички тези промени е улесняване на достъпа на обикновените хора до различни финансови инструменти и подобряване на т.н. „user experience” (цялостното преживяване на потребителя при използване на даден продукт или услуга). От друга страна те са много стимулиращи за развитието на цялата икономика, тъй като проучвания сочат, че инвеститорите живо се интересуват от всички иновации в сферата на финансите и са склонни да влагат пари в развитието им.

Много хора се отнасят скептично към тези иновативни методи и услуги, изтъквайки ниските нивата на защита на подобни системи. Недоверието им обаче е неоправдано, защото бизнесът на банковите институции е много по-рисков от този на дружествата за електронни пари. Дружествата нямат право да оперират с парите на потребителите и не предлагат съхраняване, а само дистрибутирането им. Което намалява риска от кибер атаки и злоупотреби с тях.

"Сигурността на тези системи е същата като тази на банковите, защото и двете се регулират от един и същ контролен орган – законодателството. С други думи, няма причина хората да са недоверчиви към тези нови финансови инструменти, защото, колкото са защитени услугите на банките, толкова са и тези на дружествата за електронни пари", обясни Мутафис.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички