Туск: Достъп на Лондон до единния пазар само с гаранции за свободното движение


Туск: Достъп на Лондон до единния пазар само с гаранции за свободното движение
Снимка: Getty Images / Guliver

1869

Достъпът на Великобритания до европейския единен пазар ще е възможен, само ако има гаранции за свободното движение на работна сила, граждани и капитали. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха на ЕС без Великобритания днес, предаде AFP.

„Лидерите заявиха ясно днес, че достъпът до единния пазар изисква приемане на всички четири свободи, включително свободата на движение. Няма да има единен пазар „а ла карт“ или по избор", посочи Туск.

Лидерите на 27-те страни от съюза са решили преговорите с Великобритания да не започнат преди Брюксел да получи официално уведомление за излизането на Лондон.

В своето изказване Туск допълни също, че миграцията на хора е станала една от главните причини за настоящата криза в Евросъюза. Въпросът с миграцията към ЕС и миграцията на работна сила в рамките на самата организация са станали причини за британската кампания за Brexit“, заяви той.

Следващата среща на европейските лидери без Великобритания ще се състои на 16 септември в Братислава. Основна тема отново ще бъде излизането на Лондон от ЕС.

„Това беше първа размяна (на коментари – бел. ред.), така че е прекалено рано да се вадят изводи. По тази причина ние започнахме политическите обсъждания с 27-те държави и ще се срещнем отново на 16 септември в Братислава, за да продължим нашите разговори“, допълни Доналд Туск.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички