Ваксинацията срещу "син език" започва на 9 март


Ваксинацията срещу "син език" започва на 9 март
Снимка: БГНЕС

1255

Ваксината срещу "син език" вече е пристигнала. Поставянето ѝ ще започне на 9-и март. Това става след няколкомесечни проблеми около доставката на ваксини, съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов. Около триста животни вече са тестово ваксинирани с доставената на 1-ви март френска ваксина, предаде БНР.

2,4 млн. броя ваксини са договорени за България. Всяка от тях струва по 1 евро, обясни представителят на фирмата доставчик Огнян Донев. Според него фирмата му се е намесила в последния момент заради провала на предишните процедури. Доставката е станала възможна, след като френската фирма се е съгласила да отклони за България ваксини, поръчани и произведени за Румъния. Ваксината има сертификат и устно одобрение за използването ѝ у нас. Очаква се до дни Еврокомисията да го одобри писмено.

Днес МС трябва да одобри тарифа, според която ще се заплаща на ветеринарите за поставяне на ваксината. От Агенцията по храните уверяват, че  ваксината ще стигне, въпреки че не е ясно колко точно са животните у нас, тъй като не всички са регистрирани в идентификационната система. Тестови ваксини вече са поставени в Южна България.  На първия етап ще се ваксинират само овце, говедата ще се имунизират след около 20 дни.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички