Вече цялата Северна тангента може да се ползва за движение


Вече цялата Северна тангента може да се ползва за движение
Снимка: БГНЕС

2648

От днес шофьорите могат да пътуват по цялото 16,5 километрово трасе на Северната скоростна тангента. Радвам се, че днес заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров пуснахме за движение последните 3 км от участъка. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Със Северната скоростна тангента се осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София, подобрява се достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, улеснява се трафикът и се съкращава времето за пътуване. Тангентата е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. Отсечката осъществява важна, бърза и директна връзка с главни пътни направления, през които преминава трафикът от и за Гърция, Румъния, Македония и Сърбия. Инфраструктурният проект е важен и за страната, тъй като в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от автомагистралите „Тракия" и „Хемус", път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас и някои второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Проектът е на стойност 180 млн. лв. и е финансиран от ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г.

Инспектирахме и изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Преди дни ЕК одобри строителството на обекта да бъде финансирано с европейски средства. Половината от участъка с дължина 5,5 км вече е изградена, а трасето е разположено след моста при река Какач до пътния възел със Северната тангента. Западната дъга се явява естествено продължение на АМ „Люлин“ и чрез нейното завършване ще се осигури подходяща връзка от и към Сърбия, ще се гарантира безконфликтното разпределение на локалния и транзитния трафик, добавя Борисов.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички