Високите цени на горивата могат да стигнат и до Конституционния съд


Високите цени на горивата могат да стигнат и до Конституционния съд
Снимка:

3272

Конституционният съд би могъл да се намеси относно цената на горивата. Това стана ясно след разговор на Actualno.com с депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Става въпрос за влезлите в сила от 6 август тази година промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), според които при търговия с течни горива задължените лица са длъжни да внесат предварително обезпечение в пари, държавни ценни книжа или неотменяема банкова гаранция за срок от една година. Според адвокат Любомир Владикин тези промени създават ситуация на косвено двойно данъчно облагане за търговците на течни горива на българския пазар. Анализът на адвокат Владикин показва и, че това положение не важи за всички търговци на течни горива в България, защото с промените в Закона са въведени определени изключения относно това кой всъщност трябва да внася предварително годишно обезпечение.

Може ли опасността от по-скъпи горива поради унищожаване на конкуренцията на пазара за горива да бъде избегната - по този въпрос Actualno.com разговаряме с Петър Славов.

Г-н Славов, какъв е Вашият коментар относно анализа на адвокат Любомир Владикин, в който той твърди, че с промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) се налага косвено двойно данъчно облагане върху част от търговците на горива в България? (бел. ред. - в промените са предвидени изключения при искането на годишно обезпечение)

Споделям позицията в анализа на адвокат Владикин. В подобна посока бяха и нашите възражения, когато в края на юли тази година доста бързо се гласуваха промените в ЗДДС, предложени от Министерството на финансите. Тогава обърнахме внимание, че на практика ще се ограничи допълнително конкуренцията на пазара на горива, което не е в интерес на потребителите. При дебатите цитирахме изказване на един представител на НАП от заседанието на ресорната комисия при обсъждането на законопроекта, който директно беше казал, че с тези промени очаква директно 100 фирми да отпаднат от пазара. Можете сами да си представите какво означава това за конкуренцията на пазара и дали няма да останат само тези големи фирми, заради които КЗК започна производство за разследване на евентуално наличие на картел. Във всички случаи тези промени рефлектират с допълнително повишаване на цените на горивата.

Според Вас вече се наблюдава ефектът на по-високи цени на горивата на българския пазар?

Според мен започва да се наблюдава този ефект, тъй като промените в ЗДДС влязоха в сила. Доста малки фирми и търговци на горива ми писаха с конкретни оплаквания и предупреждения, че на практика са принудени да спрат да работят и са пред фалит заради непосилните условия, които се поставят към тях – това на практика двойно данъчно облагане. Веднъж трябва всеки месец да се внася дължимото ДДС, а втори път да се представи на годишна база гаранция за 12 месеца, съответстваща на размера на това ДДС. Тук най-логичният въпрос е защо тази гаранция не се представя месец за месец и да се освобождава задълженото лице след това, а я искат за цяла година напред данъчните власти? Това очевидно не кореспондира с принципа за неутралитет при данъчното облагане.

Защо данъчните поискаха да има косвено двойно данъчно облагане?

Свикнал съм да виждам как данъчната администрация мисли само за своите си цели, т.е. да събере повече приходи. Това само по себе си е похвално, но не бива да се забравя, че тези приходи в хазната се определят от хора и фирми, които ще могат да ги платят, ако функционират и реализират печалба. Ако не е така и хората излязат от бизнеса, никакви приходи няма да се реализират. Този подход не за пръв път е демонстиран от данъчната администрация, но за съжаление за пореден път беше допуснат от мнозинството в Народното събрание. Опасявам се, че повечето ми колеги не осмислиха това, което се случва – вероятно и заради краткия срок на обсъждане. Бързаше се по незнайно каква причина това да се въведе, въведе се по средата на годината, което е нещо нехарактерно за промени в данъчното законодателство. Сега виждаме простия пример – цените на петрола пак вървят надолу по международните пазари, а цените по българските бензиностанции са си на високото ниво от началото на лятото.

Облагодетелствани ли са директно от промените в ЗДДС тези компании на пазара на горива, които КЗК разследва за картел? (бел. ред. - „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД)

Да бъда по-конкретен ми е трудно, защото от доста време се опитваме (бел. ред – заедно с Мартин Димитров) да разберем кой в България държи собствеността върху данъчните складове за горива. Водим и дело по въпроса срещу Министерството на финансите, вече година ще стане и то още не е приключило, тъй като министърът на финансите Владислав Горанов отказа да ни предостави необходимата информация, независимо, че през 2011 година неговият предшественик Симеон Дянков го е направил (бел. ред. - при оповестяването на тогавашния секторен анализ на пазара на горива на КЗК). Тогава над 80% от собствеността на 27 склада се контролира от две дружества (бел. ред. - многократно, в различни медийни изяви редица политици и експерти посочват „Лукойл“ като най-голям собственик). Във всички случаи, ако разберем официално кой контролира собствеността, много неща, които подозираме на практика, ще почнат да се изясняват и с конкретни факти и доказателства.

Ясно е, че малките търговците, са поставени в изключително дискриминационно положение, което освен че противоречи на правото на ЕС, за мен лично противоречи на Конституцията на България (чл. 19 и чл. 60), която изрично постановява, че българските граждани трябва да бъдат защитавани от злоупотреби с монополно положение. Това, което се прави, е на практика да се насърчи оставане на пазара на най-големите компании, които в момента са разследвани за картел. Затова, със старта на новата сесия на парламента, ще внесем заедно с колегите Мартин Димитров и Вили Лилков предложение промените в ЗДДС да отпаднат, а ако то не се приеме, ще сезираме Конституционния съд – за нарушаване на чл. 19 и чл. 60 от Конституцията.

Какво още коментира Славов за разследването на картел при горивата прочетете в Actualno.com.

Интервю на Ивайло Ачев

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички