Вижте прогнозата за валутните пазари до края на 2015 г.


Вижте прогнозата за валутните пазари до края на 2015 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

4845

Еврото ще се търгува значително по-ниско спрямо долара и ще достигне до около 1 евро за долар. Същевременно американската валута ще скочи спрямо йената и надвиши нивата от 190. Това показва прогнозата на Джон Харди, ръководител FX стратегии в Saxo Bank, за валутните пазари до края на годината.

Основното предположение за всички прогнози е, че световните пазари се възстановяват от скорошното им сътресение, а Китай не се движи агресивно към обезценка на валутата си, а й позволява бавен спад. Друго предположение е, че Федералният резерв върви напред към първото повишаване на лихвения процент на фона на все още силните данни за САЩ – независимо от това повишаването на лихвените нива на коя среща на Федералната комисия за отворен пазар ще стане - през септември, октомври или декември.

USD/JPY

130+ - може да има обратен риск за тази оценка, ако Японската централна банка сметне, че може да предприеме още веднъж политика на улеснения, заради дефлационните последици от срива на цените на енергийните носители и други суровини и девалвацията на китайския юан. Но йената вече е доста слаба и цикълът е почти преодолян за сега. Всеки недостатък на риска ще е в следствие на сътресение на пазара, което няма да отмине през следващите месеци, а вместо това ще се влошава (като това не е нашия основен сценарий).

GBP/USD

1,50 – движението тук е вероятно да бъде по-малко драматично, отколкото движението при други големи двойки валути, едната от които е щатският долар. Това е така, защото темите, които движат щатския долар и британската лира, са подобни, но очаквайте щатския долар да се представи по-добре, когато Федералният резерв задвижи повишаването на лихвените нива преди Банк ъф Ингланд.

EUR/USD

1,00 – Евро към долар следва да се търгува значително по-ниско, ако преодолеем последните пристъпи на нервност и върнем фокуса върху политиката на дивергенция на централната банка и търговията с евро като носител (заемни средства в евро за финансиране на сделки с висока доходност на друго място), които движеха еврото преди.

USD/TRY

3,10 – текущ натиск върху валутите от европейския пазар, в следствие на действията на Федералния резерв за нормализиране на политиката. Въпреки че натискът може да улесни Турция и други валути от европейския пазар, погледнато относително, ако пазарът превъзмогне последното сътресение и започне да се мобилизира отново.

USD/CHF

1,10 - Долар към швейцарски франк трябва да се обединят силно, ако пазарът превъзмогне наскорошния спад. Швейцарският франк е печално надценен, но пазарът не е склонен да се докосва до него след 15 януари и премахването на тавана на курса на франка към еврото от Швейцарската национална банка. Но скорошната пазарна нестабилност напълно пропусна да види значителната сила на франка, като предположи, че той е загубил статута си на сигурно убежище. Това може да насърчи продаващите, които могат също да получат помощ, чрез вмешателство на Швейцарската национална банка, която иска да види валутата значително по-слаба.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички