Водещата аукционна къща в света с рекордни суми от продажби през 2015


Водещата аукционна къща в света с рекордни суми от продажби през 2015
Снимка: Getty Images

2614

Общият оборот на аукционната къща Christie's за първото шестмесечие на 2015 година е 2,9 млрд. паунда (4,5 млрд. долара), което надвишава резултатите от миналата година, съобщава сайтът Artprice.

Разликата в числата е предизвикана от спадането на световните валути в отношение към долара. Това обаче ни най-малко не разваля триумфа на Christie`s, която остава водещата аукционна къща в света. Нейният главен конкурент Sotheby`s е на второ място, като обемът на реализираните продажби е на стойност 3,2 млрд. долара, което съответства на миналогодишния оборот.

Най-успешният раздел за Christie`s остава "Следвоенно и съвременно изкуство", чийто оборот е 927,7 млн. паунда (или 1,4 млрд. долара). След него се нарежда разделът "Импресионистично и модерно изкуство" с 771,6 млн. паунда (или 1,19 млрд. долара), благодарение на фантастичните рекорди, направени на майските търгове в Ню Йорк, когато платното "Алжирски жени" (версия "О") на Пабло Пикасо бе продадено за 179,4 млн, а скулптурата "Сочещият мъж" на Алберто Джакометти за 141,3 млн.

Тези майски търгове, които най-вероятно ще се окажат най-добрите аукциони за цялата година, утвърдиха лидерството на Ню Йорк като столица на арт пазарите (ръстът на оборота на Christie`s в САЩ е 26%, а в Европа, Близкия Изток и Индия се наблюдава спад с 11%).

При това обемът на продажбите в раздела "Изкуство от Стари майстори" се е намалил с 37% в долари, което специалистите от аукционната къща обясняват с намаления брой изкарани за продажба творби и по-избирателния подход на купувачите. В руското изкуство в Christies също се наблюдава спад с цели 78%. Ако през лятото на 2014 година руските търгове в Лондон са донесли на аукционната къща 24 млн паунда, то сегащното лято аналогични аукциони са донесли едва 5,3 млн паунда. Това според руския представител на аукционна къша Christie`s Екатерина Винокурова не означава, че руските купувачи са намалили своята активност, а че от части са се преместили от руския сектор в международните раздели. Като цяло, числото на новите клиенти в аукционната къща се е увеличило с 24%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички