Водещите индекси на БФБ затвориха с понижение


Водещите индекси на БФБ затвориха с понижение
Снимка: iStock

2516

С напредването на гласуването във Великобритания оптимизмът на пазарите, че една от водещите икономики в света и Европа ще остане в ЕС, също нараства. Масово европейските борси се движат с повишение от около 1%, малко по-скромно е то за борсовите индекси на фондовата борса в Лондон, които нарастват с около половин процент. С близо процент се повишават котировките и на основните индекси зад океана, един час след стартирането на търговията.

Ако гласуването продължи в посока на оставане на Обединеното кралство в ЕС, то пазарите ще запазят позитивния си тон и не се очакват нови съществени ценови динамики. В случай че вотът започне да се обръща, а още повече ако Brexit- позицията надделее в ранните часове на утрешния ден, на финансовите пазари могат да се очакват много резки, панически движения на цените в посока бягство от риск.

Българска фондова борса също обърна посоката в течение на деня, след като сутринта се движеше на червена територия. Водещите индекси затвориха с макар и минимално повишение. Борсовият оборот достигна близо 1,8 млн. лева въпреки на пръв поглед ниската активност на инвеститорите.

Сред водещите емисии се отличиха акциите на „Холдинг Варна“, които при значителен изтъргуван обем поскъпнаха с 3,6%. На засилен инвеститорски интерес се радваха и акциите на „Неохим“ и „Индустриален капитал холдинг“, които поскъпнаха съответно с 1 и 3%.

Сред губещите акции днес впечатление правят водещи емисии като „Химимпорт“ и „Първа инвестиционна банка“, които бяха сред най-поскъпващите в последния месец. Акциите на „Химимпорт“ се движат с повишение от впечатляващите 28% от началото на месеца, докато тези на най-голямата публична банка – „ПИБ“ носят доходност за юни от близо 35%.

Статуквото на пазара на компенсаторни инструменти се запазва – цените на боновете за земеделска земя се движат между 70 и 75 стотинки за лев номинал, докато компенсаторните записи все така неглижирани от пазара се разменят при цени от 30 стотинки.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички