Все повече кражби на ток в Югоизточна България


Все повече кражби на ток в Югоизточна България
Снимка: Getty Images/Guliver

2378

Драстично са нараснали кражбите на ток в областите на Югоизточна България, които се обслужват от електроразпределителната компания ЕВН-България. Това сочат данните за първите 6 месеца на годината.

„Откраднатата електроенергия е за над 500 хил. лв или колкото годишното потребление на един средно голям град като Девин", съобщи днес Костадин Величков, изпълнителен член на директорския съвет на компанията.

В Старозагорска област кражбите на ток са скочили с 54 на сто в сравнение с първото полугодие на миналата година. В областния център, в който потребената електроенергия се отчита изцяло дистанционно, кражбите обаче били минимални. Затова и инсталирането на дистанционни електромери в областта щяло да продължи с пълна сила. В Казанлък те вече били над 20 000, а от октомври започва монтирането им и в Радневската община, предаде "Стандарт нюз".

„Общоприетата теза, че крадат бедните абонати, не е вярна. Събираемостта на сумите от потребения ток в ромските махали, включително и в пловдивския кв. Столипиново, вече е над 98 на сто", посочиха от ЕВН.

Статистиката показвала, че основните кражби на ток идвали от т.н. трети сегемент на потребление – малки търговски обекти, малки семейни хотели и ресторанти. Вече имало и организирани престъпни групи, които се занимавали основно със „спестяването" на електроенергия на своите клиенти. Наскоро полицията е спипала подобна банда в Пловдивско.

През тази години ЕВН ще инвестира близо 80 млн. лв, основно за разширяване на електроразпределителната мрежа и повишаване на сигурността и, съобщиха още от компанията. Нови кабелни мрежи, които са изцяло под земята, щели да бъдат изградени по Черноморието – в районите на Обзор, Слънчев бряг, Созопол, в икономическа зона „Тракия" край Пловдив, в района на бившето АТЗ край Стара Загора и др.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички