Задължават банките да дават по-обстойна информация за кредитите


Задължават банките да дават по-обстойна информация за кредитите
Снимка: iStock/Guliver

2664

Банките да обясняват как ще поскъпва един кредит още преди подписването на договора. Клиентите ще имат 14 дни за размисъл, преди да изтеглят заем за жилище. Това е записано в проекта на Закон за ипотечните кредити, който трябва да бъде приет заради европейските изисквания.

Европейската директива, заради която се налагат законовите промени, почти изцяло вече действа в българското законодателство. Най-важната част от нея е възможността да погасяваме предсрочно ипотечните си кредити без оскъпяване, която вече съществува у нас и дори доведе до масово предоговаряне на кредити. И друга важна част, която е новост за българския пазар, а именно - график за поскъпването на вноските още преди подписването на договора.

"Банките ще бъдат задължени да дават богата и широка, обстойна и детайлна информация, която да ориентира по-добре кредитополучателите. Например, ще има информация какво ще се случи с дадения кредит, ако лихвеният процент се увеличи заради външните условия, какви са рисковете, които хората биха поели в такава ситуация, дали е разумен рискът, който те поемат дългосрочно", поясни Петър Андронов, председател на Банковата асоциация у нас, цитиран от националното радио.

Банките трябва да са внимателни с кредитирането, защото съществува опасност от подценяване на риска заради свръхликвидността на системата и необходимостта от инвестиране на ресурс, допълни Андронов, като подчерта, че хората също трябва да оценяват риска:

"Хората имат нужда от време да получат увереност и сигурност, че ситуацията е стабилна и да предприемат каквато и да е стъпка. По-добре да не бързат и по-добре да вземат премислено решение или да са спокойни."

Банките вече ще могат да дават съвети на потребителите, което обаче ще струва пари, обясни още председателят на Асоциацията на банките.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички