Здравното министерство може да изгуби 1 млн.лв. по европейски проект


Здравното министерство може да изгуби 1 млн.лв. по европейски проект
Снимка: БГНЕС

2106

1 052 258 лв., отпуснати чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм, са под риск от загуба. Това става ясно от отговор на здравния министър Петър Москов на депутатски въпрос. Средствата са за изграждането на регистър на диабетно болните у нас, съобщава БГНЕС

Работата по регистъра е стартирала на 29 април 2014 г., но година по-късно от Министерството на здравеопазването информират, че все още подготвят техническите задания за провеждането на обществените поръчки. Това поставя под сериозен риск усвояването на средствата, тъй като регистърът на болните от диабет трябва да е факт до 30 април 2016 г. Така в рамките на по-малко от година ще трябва да се проведат обществени поръчки, които при евентуално обжалване сериозно ще забавят изпълнението на дейностите. Дори и да няма обжалване, изпълнителят ще има ограничен период от време, за да събере данни за диабетно болните от цялата страна, да ги обобщи под формата на електронен регистър. Трябва да бъдат подбрани и специалисти по ендокринология, които да участват в изработването на регистъра.

Проектът е насочен към пациентите с диабет от тип 1 и 2, семействата с деца болни от диабет, семейства с история на диабета и др. Проектът ще позволи "подобряване на информационното осигуряване в системата на здравеопазването и подпомагане реализирането на политиката на България, на Европейския съюз и на Световната здравна организация за прилагане на електронно здравеопазване E-Health", пише Петър Москов.

Изработването на регистъра ще позволи държавата да има ясна представа за диабетно болните у нас, а оттам и на средствата, които се заделят за лечението на заболяването. Диабетът е сред болестите, за които държавата поема заплащането на лекарствата. Изграждането на подобен регистър би позволило намаляване на изтичането на бюджетни средства към фармацевтични компании, доставчици на лекарства. Това бе една от причините в началото на мандата здравният министър да посочи като приоритет въвеждането на електронно здравеопазване до края на 2015 г. Работата по проекта за електронен регистър на диабетното болните обаче показва, че ръководството на Министерство на здравеопазването гледа на изпълнението на приоритетите си все още като на добро намерение.

Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн. Очакванията са, че през 2035 г. броят им ще достигне 592 млн. В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи, като близо 150 000 не са все още диагностицирани.

България е на 30-то място в Европа по отношение на грижи за болните с диабет. Страната ни отделя едва 350 млн. лева на година за лечение на диабет. В световен мащаб смъртните случаи от заболяването са 5,1 млн. годишно или един на всеки 6 секунди.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички