Жълт картон за "Газпром"


Жълт картон за "Газпром"
Снимка:

2265

С действията си срещу "Газпром" еврокомисарката за конкуренстопособността Маргарете Вестагер атакува, волю или неволю, един важен инструмент на руската външна политика, смята в коментара си Йорг Мюнхенберг.

Това е втората атака в рамките на няколко дни. След Гугъл еврокомисарката за конкурентоспособността Маргарете Вестагер влезе в клинч и с "Газпром". Както и при Гугъл, датчанката показва първо жълт картон на руския енергиен концерн. Става дума за обвинение в злоупотреба с монополното положение на концерна и свободното ценообразуване. Много бързо обаче предупреждението може да бъде последвано и от червен картон. Ако засегнатите фирми не сътрудничат, ЕК не само може да наложи чувствителни глоби, но и дори да изиска промени в бизнес-модела на концерните. ЕК няма нужда да се съобразява с когото и да било, защото Брюксел не е зависим от одобрението на Европейския парламент, нито от становището на страните-членки.

По-твърд курс спрямо "Газпром"

"Газпром" обаче е особен случай. Това знае много добре и Маргарете Вестагер, която ненапразно отрече каквото и да било политическо измерение на антитръството разследване. Става дума само за спазване на правилата на играта на общия европейски вътрешен пазар. Еврокомисарката обаче не действа в неполитизирано пространство. Затова и предшественикът й Хоакин Алмуня първоначално отложи решението на случая "Газпром". Очевидно испанецът не искаше да утежнява и без това напрегнатите отношения между ЕС и Русия и в сферата на политиката за конкурентоспособност.

За разлика от Алмуня, Вестагер действа значително по-категорично и със самочувствие. Въпреки това досието Газпром е силно политизирано. От една страна, държавният концерн играе главна роля в икономиката на Русия. Глоби или искания за промяна на бизнес-модела биха засегнали чувствително важната руска машина за пари. А по този начин - и Кремъл. От друга страна, много страни от ЕС са силно зависими от руските газови доставки.

Истинското изпитание тепърва предстои

С енергийната си политика президентът Владимир Путин неизменно преследва геостратегически цели. Той постави под силен политически натиск Украйна и Запада, като намали доставките. Чрез енергийната си политика Путин се опита да внесе разкол в ЕС, най-вече по отношение на политиката на санкции заради украинската криза. Иначе казано, ако еврокомисарката за конкурентоспособността сега атакува "Газпром", то тя волно или неволно, атакува и един важен инструмент на руската външна политика. Маргарете Вестагер взе решение за по-твърд курс спрямо "Газпром". И същевременно подчертава, че залага на преговори за решаване на казуса. Въпросът е дали Москва ще се отзове на предложението или ще засили още повече политическия натиск през идните седмици и месеци. Същинското изпитание за войнствената еврокомисарката тепърва предстои.

Източник: Дойче Веле, www.dw.de

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички