Агенцията по заетостта въвежда нов метод за справяне с трайнaта безработица


Агенцията по заетостта въвежда нов метод за справяне с трайнaта безработица
Снимка:

3570

Агенцията по заетостта планира да въведе нов подход за работата с продължително безработните, които към момента са 41,6% от всички регистрирани без работа в страната. Според нейните прогнози той трябва да помогне за намаляване на броя им до края на годината поне с 2%.

Новият метод ще разчита на индивидуален подход към всеки отделен човек, които не може да си намери работа, защото установяването на причината е основния ключ към разрешаването на проблема.

„При продължителна безработица (повече от 12 месеца) някои от хората са демотивирани, обезкуражени, някои не търсят активно работа. В такива случаи трудовият посредник определя конкретните и най-подходящи действия, с които да се помогне. Именно тази индивидуална среща и работа е новото, върху което се акцентира в последните месеци“, обясни Ангел Ангелов, зам.-главен директор в Агенция по заетостта, в ефира на БНР.

В зависимост от конкретните потребности, трайно регистрираните в бюрата по труда получават услуги по мотивиране, професионално консултиране и ориентиране, насочване и включване в различни форми за информиране и консултиране, включително с психолог и/или кейс-мениджър, в ателие за търсене на работа, информационни дни, трудови борси и други.

Успоредно с това продължително безработните лица получават препоръки и подкрепа от трудовия си посредник за преодоляване на пречките при търсенето и намирането на подходяща форма на обучение или работа.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички