Чешко издание твърди, че Бабиш не е пращал документи на Борисов за ЧЕЗ

Чешкият премиер Андрей Бабиш е отказал да изпраща документи относно продажбата на българския бизнес на чешкият енергиен гигант ЧЕЗ на българския си колега Бойко Борисов. Това пише в днешен материал изданието "Лидове новини", което е собственост на Бабиш. Чешката медия обаче уточнява, че Бабиш е провел телефонен разговор с Борисов.

Припомняме, че вчера (27 февруари) Борисов заяви от парламента, че е настоял да получи информация от Бабиш. Тази информация била заведена и в деловодството на българския парламент, по думите на Борисов. В тази информация имало чувствителна информация за банки, затова е засекретена. Точните думи на Борисов от вчера са: "Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил - сега, в момента, в който го получих, дойдох да го засекретим преди да го покажем на хората, защото има банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите – иначе парламентаристите могат да отидат да се запознаят с тях".

Днес, 28 февруари, възползвайки се от думите на Борисов, че парламентаристите могат да се запознаят с информацията, депутатите от БСП Жельо Бойчев и Таско Ерменков са направили точно това. Двамата излязоха пред медиите и казаха, че става въпрос за за един лист, без подпис, без печат т.е. реално това не е истински документ. Нищо от тази информация не предполага тази информация да е класифицирана, а в момента е, стана ясно от думите Жельо Бойчев. Когато това стане, ще разберете, че това е подигравка с всички нас, защото няма абсолютно никакво основание да има секретен гриф, добави той.

Нито Бойчев, нито Ерменков коментираха дали съгласно информацията частни български банки участват в сделката. Те обаче казаха, че името на Българската банка за развитие (ББР) е замесено.

МС: Документът от Бабиш няма секретен гриф

Документът, който премиерът на Чехия Андрей Бабиш е изпратил на българския си колега Бойко Борисов по сделката с българския бизнес на ЧЕЗ, няма гриф за секретност, съобщи в същото време правителствената информационна служба до медиите.

В съобщението на МС се обяснява, че причината документът да бъде заведен в секретното деловодство на Народното събрание е това, че документът не е съставен" от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции".

"Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването ѝ", допълва пресцентърът.

Гласували общо: потребители

Горещи оферти