SOFIX загуби почти 2% от стойността си днес


SOFIX загуби почти 2% от стойността си днес
Снимка: Getty Images / Guliver

1810

Днешният ден на Българската фондова борса бе белязан от поредното сериозно понижение на основните измерители на пазара тази седмица. То става на фона на изненадващото решение за промени в пенсионната система на страната. Индексите на родния пазар изтриват между 1 и 2% от стойността си като най-губещ е SOFIX, който се понижава с 1.88% до ниво от 519.91 пункта.

Оборотът на регулирания пазар достигна 2.1 млн. лева, като за това спомогнаха няколко по-големи пакетни прехвърляния.

Сред водещите позиции понижения от около 5% днес регистрират акциите на „Химимпорт” АД, „Централна кооперативна банка” АД и „Синергон холдинг” АД, а с по около 4% от пазарната си стойност се разделят „Зърнени Храни” АД и привилегированите акции на „Химимпорт” АД.

С по-скромни понижения в рамките на 2% приключват емисиите на „Софарма Трейдинг” АД, „Албена” АД, „М+С хидравлик” АД, „Стара планина Холд” АД и „Фазерлес” АД.

На пазара за компенсаторни инструменти търговската активност бе малко по-висока от обичайното, като жилищните и обикновените компенсаторни записи приключиха деня на цена от 44 стотинки за лев номинал, а боновете за земеделска земя остават на ниво от 53.1 стотинки за един брой.

Международните фондови борси, за разлика от родния пазар, днес записват доста силни резултати. Сред поредицата от понижения през последните седмици днес енергийните компании поведоха повишенията на световните пазари, след като вчера Федералния резерв на САЩ изрази позитивната си оценка за американската икономика.

www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички