7 стъпки към постигането на всяка цел


7 стъпки към постигането на всяка цел
Снимка: iStock/Guliver

4786

Да си поставиш цел е едно, да я осъществиш – съвсем друго. Често се разсейваме, улисани в ежедневните задачи. Или пък не сме готови да променим достатъчно живота си в името на амбициите си. Тези няколко стъпки обаче ще ви помогнат да постигнете всичко, което искате.

Направете списък

Запишете точно и ясно какво искате да постигнете и колко време смятате, че ще ви трябва. След това не прибирайте списъка в чекмеджето, а го дръжте на видно място.

Намалете разсейващите фактори

Разчистете бюрото си и си наложете да прекарвате по-малко часове във Facebook. Създайте си график и се старайте да го следвате.

Започнете да ставате по-рано

Отначало няма да ви е лесно, особено ако обичате да си поспивате. Но когато свикнете, ще забележите колко по-продуктивни стават дните ви.

Използвайте ползотворно уикендите

През събота и неделя трябва да си починете и да се освежите, но и не е лошо да се подготвите за предстоящата седмица. В неделя вечер решете какво ще облечете на следващата сутрин и планирайте задачите си. Така ще намалите стреса в ежедневието си.

Спрете да отлагате

Започвате да работите, но 5 минути по-късно се отправяте към хладилника или отваряте любимата си социална мрежа. Не сте единствени, много хора имат проблем с концентрацията. Опитайте 15-минутното правило – нагласяте си таймер за 15 минути и през това време се посвещавате само на задължението. Кой знае – когато времето изтече, може да сте се мотивирали да не прекъсвате работа.

Следете прогреса си

Не е достатъчно просто да си създадете нови навици. Трябва да отделяте време да оценявате сами себе си. Ако целта ви е по-голяма и дългосрочна, на определени периоди си отбелязвайте какъв прогрес сте постигнали. Опитайте се обективно да определите дали не трябва да се потрудите повече.

Награждавайте се

Когато се постигнали някоя от малките си цели, възнаградете се. Можете да си позволите любимия си десерт, масаж или просто да си пуснете отпуска за ден. Това ще ви подейства мотивиращо по пътя нагоре.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички