8 професии, заради които може да се разболеете от рак


8 професии, заради които може да се разболеете от рак
Снимка: iStock/Guliver

4628

Много професии крият опасности за здравето и то не само традиционно рисковите. Излагането на вредни вещества и дори седенето по много часове на ден могат да причинят различни болести, сред които и една от най-страшните – рак. Сайтът The Richest ни запознава с професионалните области, в които предразполагането към рак е особено голямо.

Строителни работници. В тази сфера има много рискове от наранявания. Статистиката обаче сочи, че не малко от служителите са заболявали от рак на кожата (заради постоянното излагане на слънце) и още по-лошо – рак на белите дробове (заради вдишани вредни вещества).

Работници в химически фабрики. Повече от ясно е, че да си постоянно в среда с химични вещества, е опасно. Най-честите видове рак сред тези служители са на ларинкса, дробовете, червата.

Служители в индустрията за производство на гума. Или такива, които изработват неща с гума. Те са изложени на цял коктейл от химични изпарения, който им причинява рак на стомаха, белия дроб, червата.

Работници във фабрика за рециклиране. Особено опасно е, ако в завода се рециклират и електронни устройства. Токсините там могат да доведат до рак на бъбреците, черния и белия дроб.

Маникюристи. Това може би е най-изненадващата професия в списъка. На пръв поглед изглежда безобидна, но се оказва, че когато цял живот си бил изложен на изпарения от лакове и лакочистители, здравето страда. Хората в сферата често страдат от лимфоми (вид рак на кръвта).

Миньори. Изключително тежка професия, представителите на която нерядко заболяват от рак на белите дробове.

Служители в металургията. Отново заради излагане на множество токсини се оказва, че цели 75% от жените, работещи в индустрията, са предразположени към рак на гърдата.

Служители, които прекарват часове наред седнали. В случая конкретната професия няма значение. Дългото седене без раздвижване е наистина опасно за здравето и с времето води до различни болести, сред които и рак. Ако седите продължително, не забравяйте да се раздвижвате на всеки 30 минути.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички