9 израза, които интелигентните хора не използват


9 израза, които интелигентните хора не използват
Снимка: iStock/Guliver

19173

На всеки от нас му се е случвало да каже нещо необмислено, за което после съжалява. За да бъдат избегнати такива ситуации, човек трябва да изгради добри социални умения - склонност да се поставя на мястото на другия още преди да е започнал диалога с него, и способност да запазва спокойствие. Едва ли би могло да се предвиди от кое точно всеки отделен човек - колега или лице, което не познаваме добре, би се засегнал, пише Entrepreneur. Но все пак има няколко често срещани изказвания, които интелигентните хора не използват:

1. "Изглеждаш уморен/а".

Мнозина го казват не с лоши намерения и защото искат да са полезни, ако могат някак, но тази констатация най-често успява да засегне човека отсреща, дори сама по себе си да е вярна. Заменете я с въпроса "Как си?", изказан с усмивка и последван от обръщение по име.

2. "Боже, колко много си отслабнал/а!".

Макар за мнозина това да е комплимент, смисълът може да се тълкува двузначно и да се разчете като "Мисля, че си погрознял/а". Вместо това може просто да казвате "Изглеждаш добре" или да не казвате нищо.

3. "Ти си твърде добър/добра за това работно място/ за този човек".

Ако някой страда, заради провалена професионална или лична връзка, по този начин не го успокоявате, защото посочвате, че първоначалният му личен избор е бил лош. По-добре кажете "Те губят!".

4. "Ти винаги..."/ "Ти никога...".

Никой абсолютно винаги или абсолютно никога върши или не върши нещо. Хората не са същества в едно измерение, не опитвайте да ги дефинирате абсолютно. Обикновено такова говорене ги провокира да застават в отбранителна позиция. Ако имате проблем с тях, посочете какво е направил точно другият човек, за да възникне проблема за вас. Може да се каже например "Изглежда ти правиш това често" или "Правиш това достатъчно често, за да се забележи".

5. "Изглеждаш много добре за възрастта си".

Няма нужда от "за възрастта си", дори човекът отсреща наистина да изглежда невероятно, имайки предвид на колко години е. Върши работа и само "Изглеждаш много добре".

6. "Както казах по-рано...".

Всички забравяме разни неща от време на време. Тази фраза е груба и показва, че или арогантно подчертавате, че сте били прави, с което автоматично обезценявате стойността на правотата си и ставате несимпатични, или показва несигурност във вас самите - явно се чувствате недооценени, след като го споменавате. Помислете как може да изкажете това съобщение по по-приятен и интересен начин.

7. "Успех!".

"Успех ти пожелавам" е деликатна фраза, която понякога изненадващо за мнозина се тълкува погрешно, заради неволна, не достатъчно ентусиазирана интонация на изричането или поради недобра гримаса. Освен това, някои хора понякога считат, че щом им пожелаваме успех, значи те ще имат нужда от такъв и не сме уверени в собствените им сили. Може да замените изказването с "Знам, че имаш каквото е нуждно, за да стане" или "Знам, че можеш".

8. "Всичко зависи от теб", или "Всичко, каквото поискаш".

Казвайки това, често всъщност сме безразлични към темата, а мнението ни е важно, щом човекът отсреща ни е попитал. Вместо това, започвайте с "Нямам много категорично мнение, но няколко неща ми се струват важни...".

9. "Е, поне аз никога не съм...".

Това е агресивен начин да пренасочите вниманието от вашата грешка към друга, най-вероятно стара и несвързана с настоящето грешка на друг човек, за която вече трябва да сте простили. Вместо това кажете просто "Съжалявам". Това е най-добрият начин да изведете дискусията към по-рационално, спокойно положение, в което може да измислите начин да се поправят нещата.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички