Британски психолози ограничиха шофьорите до седем типа - кой сте Вие?


Британски психолози ограничиха шофьорите до седем типа - кой сте Вие?
Снимка: Thinkstock

7086

Независимо дали става дума за лятна почивка или пътуване към работното място времето, което хората прекарват по пътищата, може да бъде стресиращо преживяване, сочат в свое проучване психолозите на Лондонското училище по икономика (LSE). Проучването на социалната психология на пътната безопасност, проведено от Лондонското училище по икномика съвместно с производителя на гуми Goodyear, идентифицира седем различни начина, по които хората реагират при взаимодействие с други шофьори на пътя в зависимост от това как се справят с несигурността и собствените си чувства.

Чрез фокус групи и задълбочени интервюта с шофьори, учените открили седем индивидуалности (типа шофьори), които най-често се проявяват на пътя:

1) Учителят - изпитва нужда да е сигурен, че другите шофьори са разбрали грешката, която са извършили на пътя, и очаква признание за усилията си да учи другите.

2) Всезнайкото - той/тя мисли, че е заобиколен/а от некомпетентни глупаци и постоянно крещи на другите шофьори, докато седи защитен/а в собствената си кола.

3) Състезателят - задължително трябва да е преди другите шофьори и се дразни, когато някой друг шофьор му застане на пътя. Той/тя ускорява, когато някой се опита да го изпревари или пък затваря пролуката, така че никой да не може да го задмине.

4) Наказващият - иска да накаже останалите шофьори за всяка грешка на пътя. Може дори да излезе от колата си и да се приближи агресивно към колата на другия шофьор. И не само приближи

5) Философът - приема лесно грешното поведение и се опитва да го обясни. Успява да се владее и не показва много емоции.

6) Въздържателят - не приема грешките на другите шофьори лично, но все пак не пренебрегва опасностите.

7) Беглецът - слуша музика или говори по телефона, за да се изолира. Бегълците се разсейват, така че да не им се налага да си взаимодейства с другите шофьори на пътя. Това на първо място е стратегия за избягване от разочарования.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички