Харчете пари за преживявания, не за вещи


Харчете пари за преживявания, не за вещи
Снимка: iStock/Guliver

5038

Може би сте чували за изследвания, които проучват положителния ефект на благодарността върху живота ни – как ако се чувстваме благодарни за повече неща, имаме по-добро насторение, отнасяме се с останалите по-добре и намаляваме нивата на стреса в ежедневието си. А по какъв начин да намерим повече неща, за които да сме благодарни? Просто трябва да харчим парите си за преживявания, вместо за вещи.

„Когато сте си купили нещо ново, сигурно се радвате, но едва ли казвате: „Толкова съм благодарен за този нов диван.“ А когато се върнете от прекрасна ваканция, съвсем спокойно можете да заявите: „Чувствам се благословен, че имах възможността да отида там.““, твърди проф. Томас Гилович от Университета Корнел, цитиран от Real Simple.

Ново проучване на Гилович доказва не само, че хората се чувстват по-благодарни за преживявания, а и че тази им нагласа ги прави по-добри и щедри към останалите.

Професорът и колегите му изследвали отзиви на 1200 потребители онлайн. Половината били за някакви събития – концерти, почивки, посещения на ресторанти, а другата половина – за закупуване на вещи като мебели, дрехи и бижута. Неизненадващо хората били далеч по-склонни да изразяват благодарност и възторг от преживяванията си.

„Ако обществото ни окуражава да обръщаме по-малко внимание на материалните неща, всички ще бъдем по-щастливи“, смятат още учените.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички