Следвайте тези стъпки, за да се избавите от дълговете


Следвайте тези стъпки, за да се избавите от дълговете
Снимка: iStock/Guliver

3744

Със сигурност е много неприятно човек да изпадне в положение на длъжник, но има начини да се справите и с тази ситуация. От финансовия портал ThisIsMoney съветват да предприемете тези стъпки.

1. Проверете колко точно дължите

Отделете малко време и внимателно проверете и пресметнете точно колко дължите и на кого. Бъдете напълно откровени към себе си, защото иначе си гарантирате още повече проблеми за в бъдеще. Ако изплащането на дълговете изяжда повече от 20% от нетните ви месечни приходи, вие сте навлезли в опасна зона и трябва да вземете мерки.

2. Бюджетът

Когато вече знаете колко дължите, трябва да очертаете бюджет, в който да включите схема за изплащане на задълженията. Бъдете реалисти и преценете какво можете да си позволите да върнете, като оставате в рамките на бюджета.

3. Дисциплина

Не вземайте повече заеми, докато не изплатите онези, които вече дължите.

4. Следете ежедневните си разходи

Изтеглете предварително определена сума от банката в началото на седмицата и дайте кредитната си карта на някой приятел или роднина с инструкцията да не ви я връща до следващия понеделник. В никакъв случай и колкото и да се молите! Така няма да можете да похарчите повече от онова, което имате в джоба си.

5. Организирайте сметките

Непременно плащайте всички текущи сметки чрез директен дебит. Така ще ги управлявате много по-лесно. Освен това е и по-евтино, тъй като повечето доставчици предлагат намаление при плащане с директен дебит.

Това е може би най-лесният начин да намалите разходите по сметките си. Направете го днес просто като се обадите на банката си и предоставите данните на доставчиците си на електроенергия, интернет и т. н. Можете и просто да използвате формулярите, които някои доставчици прилагат към сметките ви.

6. Сменете доставчиците

Можете да спестите хиляди левове от ток, вода, телефон и интернет, като просто преминете към по-евтини услуги. Най-добре го направете преди да преминете към плащане с директен дебит, за да не се налага да правите излишни уговорки с банката. Направете същото и в дома си – така ще

7. Въведете ред в банковата си сметка

Увеличаването на броя на интернет банките ви дава далеч по-богат избор, отколкото ще имате, ако залагате само на утвърдените имена. Понякога има смисъл да смените банката, особено когато ви предлагат незначителни или направо несъществуващи такси за поддръжка и ниски лихви. Можете да спестите много пари само като преминете към нова сметка. Ако имате спестявания, търсете варианта с най-добрите лихви.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички