Тези 6 трика ще ви помогнат да останете съсредоточени цял ден


Тези 6 трика ще ви помогнат да останете съсредоточени цял ден
Снимка: iStock/Guliver

8412

В днешното забързано ежедневие често имаме чувството, че времето не ни стига за нищо. Ставаме тревожни и разпиляни, когато се опитваме да свършим няколко задачи едновременно. Можем обаче да се справим със ситуацията, ако се поддържаме достатъчно съсредоточени през целия ден. Как да стане това ни съветва Business Insider.

1. Фокусирайте се само върху едно нещо

Мислите си, че мултитаскингът е добра стратегия? Грешите. Всъщност той уврежда мозъка ни. Когато разпределяте фокуса си върху различни задачи, вие губите съсредоточеност, качеството ви на работа пада и достигането на целите ви отнема повече време.

2. Изберете онази част от деня, която ви устройва най-много

Някои хора са най-продуктивни рано сутрин, други – късно вечер. Открийте през кое време на деня сте най-фокусирани (или поне – по-малко склонни да се разсеете).

3. Направете това упражнение по дишане преди работа

Шон Ачор от Харвард ни казва да „следим дишането си внимателно в рамките на 2 минути“. Според него трябва да правим това всеки ден. По този начин мозъкът ни се фокусира върху едно-единствено нещо. Упражнението ще повлияе на съсредоточеността ни, ще ни направи по-щастливи и ще намали нивата на стрес.

4. Правете чести почивки

Кратките паузи са полезни, тъй като не можем да бъдем фокусирани за прекалено дълъг период от време. Изтощително е. Затова си почивайте на всеки 30 минути. Излезте навън, разходете се за 5 минути, вдишайте чистия въздух. По този начин ще „рестартирате“ съзнанието си и ще се сдобиете с нови сили.

5. Захванете се първо с най-важната си задача

Дори и нищо да не завършите в края на деня, ще знаете, че сте имали продуктивен ден. Причината да започнете с най-голямата и важна задача е ясна – рано сутрин имате най-много енергия. След обедната си почивка съзнанието ви лека полека ще започне да дава заето. Затова най-напред започнете от най-тежкото.

6. Поставяйте си по 3 цели за деня

Това не е лесно, тъй като в съзнанието ни изникват незабавно задачи от деня. Тези цели обаче да включват и неща, които ви правят по-добър човек, шеф или предприемач като цяло. Най-успешните хора започват деня си, като се фокусират върху нещо, което ще ги направи по-добри. Кое би ви развило, би ви заредило с повече енергия, би ви направило по-щастливи и по-продуктивни? Отговорете си на тези въпроси.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички