Заменете тези 2 думи в речника си, за да ви споходи успехът


Заменете тези 2 думи в речника си, за да ви споходи успехът
Снимка: iStock/Guliver

7044

Начинът, по който се изразявате, не само влияе на мнението на околните за вас, а и формира собственото ви поведение. Замяната на една дума с друга може да промени изцяло подхода към осъществяване на целите ви. Това поне твърди проф. Бърнард Рот, преподавател по инженерни науки в Станфордския университет и директор на Институт по дизайн „Хасо Платнер“ към Станфорд, пише The Independent. В книгата си „The Achievement Habit” Рот предлага няколко езикови корекции, които могат да ви направят по-успешни. Ето кои са двете най-лесни:

1. Заменете „но“ с „и“.

Може да се изкушавате да кажете „Искам да отида на кино, но имам да върша работа.“ Рот обаче съветва да кажете „Искам да отида на кино и имам да върша работа.“

„Когато използвате думата „но“, създавате в себе си конфликт, който в действителност не съществува. С други думи, възможно е да отидете на кино и да си свършите работата – просто трябва да намерите начин. В същото време, когато използвате „и“, „мозъкът ви започва да обмисля как да се справи и с двете части на изречението,“ пише Рот. Може би ще гледате по-кратък филм или ще отложите част от работата си за друг ден.

2. Заменете „трябва“ с „искам“

Рот препоръчва едно просто упражнение: Следващите пъти, когато си кажете наум „трябва да“ заменете „трябва“ с „искам“.

„Това упражнение е много ефективно, за да накара хората да осъзнаят, че това, което правят в живота си – дори нещата, които са им неприятни – са всъщност това, което сами са избрали,“ казва той.

Например, един от студентите на Рот трябвало да изкара курсовете по математика, които изисквала неговата специализация, въпреки че ги мразел. В един момент, след като направил това упражнение, той осъзнал, че всъщност иска да изкара тези курсове, защото ползата надвишава дискомфорта да посещава часове, които не са му приятни.

И двата примера за промени в езика се основават на ключов компонент от стратегията за решаване на проблеми известна като design thinking. Когато използвате тази стратегия, се опитвате да поставите под въпрос автоматичното си мислене и да видите нещата такива, каквито са в действителност.

Когато експериментирате с различен изказ, може да откриете, че един проблем не е толкова нерешим, колкото изглежда и че имате повече контрол над живота си, отколкото сте предполагали.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички