Англичани разпродават имотите си у нас заради Brexit


Англичани разпродават имотите си у нас заради Brexit
Снимка: БГНЕС

4565

Пазарът на ваканционни имоти по Южното ни Черноморие се раздвижи. Това се дължи на англичаните, които имат имоти в страната и в момента продават. Първо, те продават защото решението за излизане на Великобритания от ЕС, би им създало проблем да стопанисват имотите си в България. И второ - заради курсовите разлики. Паундът доста падна спрямо еврото. Когато тук цените са в евро, излиза много по-изгодно за тях да продават и дори малко да намалят цената. Именно затова някои ваканционни имоти, които се продават от англичани, са с по-ниски цени. Това обясни пред "Стандарт" Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение брокери на имоти".

Прогнозите, че това лято руските купувачи ще се завърнат и ще купуват ваканционни имоти, по-скоро не излязоха верни. "Върнаха се руските туристи от гледна точка на това, че Турция е затворена дестинация за туризъм, но ръстът на купувачи и инвеститори от Русия не е голям, както беше през предишните години", каза Илиана Василева.

"За съжаление, руските купувачи не се завърнаха по родното Черноморие", коментира и Стефка Томова от имотна агенция "Явлена". Повечето руснаци дори продават имотите си. "Купуват тези, които са с постоянно пребиваване тук. Например, ако са си купили нещо в Слънчев бряг и искат да дойдат в по-голям град, да отидат в Бургас или Поморие. Местят се от ваканционния тип към имот, който е с жилищно предназначение", обясни Стефка Томова. По думите й и от българите има интерес към ваканционните имоти. Като през миналото лято, така и сега основно те движат пазара.

За първи път от доста време насам се усеща търсене на къщи и вили около София. През предишните години на застой на пазара, този тип имоти не се търсеха често. Хората, които имаха възможност да купуват жилище, търсеха по-скоро апартаменти. Те бързо се дават под наем, бързо се препродават. Докато ваканционният имот или селската къща се използват най-вече за уикенда и ваканции, те са като екстра, бонус за едно семейство, коментираха брокери за "Стандарт". Илиана Василева каза, че има хора на пазара, които търсят парцели или къщи за целогодишно живеене в околностите на София. "Това е нова тенденция, защото през последните 5 години това го нямаше. Хората искат да се изнесат, да живеят целогодишно в къща в околностите на столицата. Новата тенденция е да се търсят парцели, които да се застроят", коментира Илиана Василева.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички